Ferguson da Mou da gelse bu yönetimle bu olur

“Galatasaray’ı rezil eden Denizli mi, yoksa yönetim mi? Yani Denizli’ye kızmanın alemi yok. Oraya Sir Alex Ferguson’u da getirsen, Mourinho’yu da getirsen, bu yönetimle bu olur!”

Mustafa Denizli’nin G.Saray’dan istifasını nasıl karşıladınız?

Gaziantep’te Denizli’ye “Rezil ettin bizi” diye bağırılması bir skandaldır. Sizin görüşünüz nedir? Galatasaray’ı rezil eden Denizli mi, yoksa yönetim mi? Bakın size bir hikaye anlatayım. Türkiye’nin önemli iş adamlarından biri. Benim de dostum. Bir gün ziyaretime geldi. Ağlıyor: “Yandım, battım, bittim!” Anlattığı durumlar gerçekten ciddi, belli ki ekonomik anlamda bitik. Neyse sonunda uğurlamak için kapıya çıktım. Bir baktım gıcır gıcır bir Jaguar kapıda. Yeni almış. “Ağabey bu ne böyle, bittik diyorsun, otomobile bak” dedim. “Bittiğimi etrafa çaktırırsam bir daha hiç çıkamam. Ne banka yüzüme bakar, ne çalışanlarım, ne müdürlerim motive olabilir, hatta hepsi kaçıp giderler. Bitsen bile bittiğini çaktırmayacaksın ki, toparlayabilesin” dedi.

 

‘HANİ HER ŞEYİ HALLEDİYORDUN?’

G.Saray Yönetimi ise takıma, taraftara, futbolculara moral vereceğine ‘merak etmeyin’ diyeceğine sürekli bir mahvolduk edebiyatı içinde. Bunu biz söylesek bile yönetim söylemeyecek. “Sorunlar var ama önemli değil, toparlıyorum” diyecek. Kuyruğu dik tutacak. Bu yönetim işte bunu beceremiyor. Bir de utanmadan bir devr-i sabık edebiyatı yapıyorlar. Yahu Dursun Başkan sen bunları bilerek geldin. Oturup konuştuğumuzda “Mali işleri ne yapacaksın?” dediğimizde “Hiç sorun yok. Ben hepsini hallediyorum” diyordun. Ne oldu arkadaş! Yani Denizli’ye kızmanın alemi yok. Oraya Sir Alex Ferguson’u da getirsen, Mourinho’yu da getirsen bu yönetimle bu olur!

 

SNEİJDER’LA TAKIM KURAN AYSAL’DIR

– Sneijder sıkıntısına ne diyorsunuz? Ona tanınan ayrıcalıkların herkesi rahatsız ettiği yazılıyor. Ve kimse bu haberleri yalanlamıyor?

– Bu yolu açan Ünal Aysal’dır. Sneijder’la takım kuran, hoca ayarlayan yolu o açtı. Drogba’nın evine falan gidiyordu takımı konuşmak için. Bu olacak iş değil, Galatasaray’da görülmüş şey değil. Yalanlanmıyor çünkü doğruluğu o kadar açık ki! Bu da takımda isteksizlik yaratıyor. Başarısız olunca tüm bunlar ortaya dökülüyor, patlıyor. Başarı olsa yine bunlar gündeme gelmezdi ama şimdi geliyor.

 

DURSUN ÖZBEK VE ACEMİLER MANGASI

Denizli tercihi hata mıydı?

Hatalar çok önceden başladı. İlk hata yönetim kurulu. Böyle bir acemi mangasının yapacağı bu olurdu, baştan belliydi. İkinci hata maaşını üçe katlayarak Hamza Hoca ile yeniden anlaşmak. İlle anlaşacaksan bir zam yap ama 3’e katlamak ne? Üçüncü hata ise Hamza’nın işine son vermekti. Sonra kim gelse fark etmezmiş, görüyoruz. Bakın arkadaşlar geçen sene bu takım şampiyon oldu mu? Oldu. Aynı kadro mu? Aynı kadro. Üstüne biriki takviye geldi ve Melo gitti. Hoca da aynıydı başta. Peki, geçen seneden sonra değişen ne? Yönetim! Yarsuvat gibi pozitif, camiayı harekete geçirmeyi bilen bir başkan, Ali gibi bu işi bilen bir adam, Abdurrahim gibi bu işi iyi bilen bir başka adam gitti. Yerine Dursun Özbek ve acemiler mangası geldi. Sonuç bu oldu. Bakın, bir takımın başarısında yüzde 50’lik pay takımındır. Yüzde 35’i yönetimindir, yüzde 15’i de teknik direktöründür.

Galatasaray, yönetimdeki yüzde 35’i kaybetti. Bu da geçen sene ile bu sene arasındaki başarı farkıdır. Puan tablosunu hesaplamadım ama büyük ihtimalle geçen yıl ile bu yıl arasında öyle bir fark vardır.

 

G.SARAY ACİLEN KONGREYE GİTMELİ

Sizce G.Saray’da yaz başı seçim olmalı mı? Dursun Özbek mi kalmalı, yoksa sadece yönetim mi değişmeli? Yoksa bu yönetim devam etmeli mi? Sizin tercihiniz nedir?

Acilen kongreye gitmeli. Dursun Özbek devam edecekse de gitmeli, etmeyecekse de gitmeli. Bu acemiler mangasından kurtulup, ne yapıp edip iyi bir yönetim kurmalı. Ama asıl olması gereken şudur: İnan Kıraç başkan olmalı. Altına herkesin gireceği, bir çatı başkan olmalı. Herkes elini taşın altına sokmalı. Bir şekilde sermaye bulunmalı. Bu mal satarak da olabilir, sermaye artışı veya bir sermayedar bularak da olabilir. He İnan Ağabey “Ben yokum” derse o zaman Ali Dürüst olabilir. Ya da Faruk Süren çatı başkan olabilir. Bu yönetim anlayışı Galatasaray’a yakışmıyor. Ben o kadarını söyleyeyim. 20 yıl geriye araştırma yapacaklarmış. Ali Sami Yen’e kadar araştırsınlar sorun değil ama bir yönetim, bunu kendine iş edinmez. Çağırır bir consulting firmasını, verir yüz bin Dolar, yüz elli bin Dolar, ‘araştırın’ der. Kendi uğraşmaz. Yönetim, geleceği yapar. Bunlar başarısızlıklarını yıkmak için böyle palavradan işlerle uğraşıyorlar. Ayıptır.

 

FENERBAHÇE BÜYÜK MAÇLARIN TAKIMI

“Fenerbahçe oyuncu kalitesi ve tecrübesiyle büyük maçların takımı. Maçın en önemli kahramanı ise kaleci Volkan’dır. Yine muazzam kurtarışlar yaptı. O şutlardan birini yese maçın seyri değişirdi.”

Derbide ilk yarı çok iyi bir Fenerbahçe vardı. Üstelik üç gün önce Moskova’da önemli bir maç oynamışlardı… Beşiktaş ise ikinci yarının ilk 15 dakikasında önemli pozisyonlar yakaladı. Sizce maçın kahramanları kim? Kırılma noktası nedir?

Fenerbahçe ilk yarıda da ikinci yarıda da iyiydi. Zaten geçen hafta size bu maçı Fenerbahçe’nin kazanacağını söylemiştim. Pazartesi öğlen de Bloomberg HT’de her hafta yaptığım spor programında söyledim, “Fenerbahçe kazanır” diye. Ancak dün basında okuduklarımın hiçbirine katılmıyorum. Pereira’nın çok iyi bir taktik hazırladığına falan inanmıyorum. Fenerbahçeli futbolcular çok istekliydi. Taraftar müthişti. Ve en önemlisi Şenol Güneş korkmuştu. Bakın, Beşiktaş büyük maçların takımı şimdilik değil. Olacak mı? Olabilir ama büyük maçlarda o tıkır tıkır oynayan Beşiktaş’ı göremiyoruz.

 

‘ALPER POTUK’U ÇOK BEĞENDİM’

Şenol Hoca bu maçlarda biraz tırsıyor. Tabii yine de şampiyon olabilirler o ayrı. Fenerbahçe ise oyuncu kalitesi ve tecrübesiyle büyük maçların takımı. Maçın en önemli kahramanı ise kaleci Volkan’dır. Yine muazzam kurtarışlar yaptı. O şutlardan birini yese maçın seyri değişirdi. Alper Potuk’u çok beğendim. Caner çok iyiydi. Volkan Şen iyiydi ama bence atılması gerekirdi.

 

NANİ TERCİHİ DOĞRU GÖKHAN TÖRE YANLIŞ

F.Bahçe’de Nani’nin kulübeye çekilmesine ve Beşiktaş’ta Gökhan Töre’nin ısrarla ilk on birde oynamamasına ne diyorsunuz?

İlk yarıda Nani yoktu ve Fenerbahçe çok iyi oynadı. Alper’in, Nani’den ne eksiği vardı? Üstelik Alper’in oynamasını tercih ederim. Milli Takım’a hazır olur. Fenerbahçe’de geniş kadro sorunu var. Hoca, kimi oynatmasa laf oluyor. Alper’i oynatmasa “Alper niye yok”, Ozan’ı oynatmasa “Ozan niye yok”, Nani’yi oynatmasa “Nani niye yok”, Fernandao’yu oynatmasa “Fernandao niye yok”, Persie’yi oynatmasa “RVP niye yok”… Fenerbahçe sahaya 15 kişiyle mi çıkacak? Gökhan Töre meselesini ben de anlamadım. Bizim bilmediğimiz bir nedeni vardır herhalde. Yoksa Gökhan dururken Olcay oynamaz. En azından bana göre oynamaz. Benim bu maçta gördüğüm en büyük hayal kırıklığı Oğuzhan Özyakup oldu. Hiç yoktu. Bence yanlış pozisyona çekildi ve orada kaybolup gitti.

 

BÖYLE TARAFTAR DÜNYANIN HİÇBİR TAKIMINDA YOK

Fenerbahçe’nin kendi sahasındaki derbi üstünlüğü kolay kolay bozulmayacak gibi gözüküyor. Bu maçları seyirci resmen takım ile birlikte sahada oynuyor. Herkesi baskı altına alıyorlar. Bu konuda siz ne diyeceksiniz?

Böyle bir taraftar dünyanın hiçbir takımında yoktur. Futbolu çok iyi biliyorlar. Takımı çok iyi destekliyorlar. Özellikle de büyük maçlarda. Futbolcu olsam o sahaya çıkmak istemem. Anadolu takımlarına karşı çok gaddar değiller ama derbilerde Fenerbahçe taraftarı rakibi boğuyor, ürkütüyor, eziyor. Bir gün biri yener ama en azından bu sezon için böyle bir durum görünmüyor.

 

PEREİRA CESURDU, ŞENOL HOCA KORKMUŞ

Bu maç için Pereira ve Güneş’i değerlendirir misiniz?

Pereira doğru kadro kurmuş, elindeki zenginliği iyi değerlendirmiş. Buna rağmen orta saha çok açıklar verdi. Beşiktaş orta sahada çok boş alan buldu, özellikle ikinci yarıda. O sayede de çok pozisyona girdi. Birini atıverse iş değişirdi. Beşiktaş’ta ise Şenol Hoca korkmuş ve takımı da korkutmuş. Oğuzhan’ın bu kadar etkisiz kalması bence Şenol Hoca’nın eksiği. Keza Olcay, Gökhan tercihi de hatalıydı. Tabii bence.

 

ŞAMPİYONLUK İÇİN FENERBAHÇE DAHA ŞANSLI

Bu maçtan sonra şampiyonluğun seyri ne olur?

Hala şanslar eşit ama sezon başından beri söylüyorum, Fenerbahçe’nin saha ve kadro avantajı var. Beşiktaş’ın sahası yok, kadrosu dar. Ama buna rağmen çok iyi durumda ve en zor maçını oynadığı halde bir maç eksiği ile 2 puan geride. Fenerbahçe’nin, Pereira ile çok basit maçlar kaybetmesi söz konusu olabileceği gibi, bir de Avrupa’da ilerlemenin getireceği zorlukları olacak. Yine de Fenerbahçe daha şanslı.

 

CÜNEYT ÇAKIR EYYAMCININ ÖNDE GİDENİ

F.Bahçe-Beşiktaş maçının hakemi Cüneyt Çakır’ı nasıl buldunuz?

Rezalet. Utanç verici. Bu mu Türkiye’nin en iyi hakemi! Bu mu Dünya Kupası hakemi? Eyyamcının önde gideni. Beşiktaş’ın savunma oyuncusuna, baldıra attığı tekmeden ötürü kırmızı kart göstermeliydi, faulü bile göremedi. Volkan Şen iki kere kırmızı kart görmeliydi. Gösteremedi. Sürekli eyyam yaptı. Dua etsin futbolcular iyi niyetliydi. Rezil olurdu.

Erişilebilirlik Araçları