İstanbul 21°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları

Yazı İçeriği

  • Erdoğan’ın veremediğini Kurum mu verecek!

  • Kaç KAAN parası İFM’de uçup gidecek!

  • Serhan'sız F1 olmaz!

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

detail banner reklam

Erdoğan’ın veremediğini Kurum mu verecek!

Köşe Yazıları

Fatih Altaylı

Şubat 29, 2024

Yazı İçeriği

  • Erdoğan’ın veremediğini Kurum mu verecek!

  • Kaç KAAN parası İFM’de uçup gidecek!

  • Serhan'sız F1 olmaz!

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

Kaç KAAN parası İFM’de uçup gidecek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT’liler için 2019 yılında “İskandinav ülkeleri bu yüzden battı. Seçim kaybetsek de ben bu işte yokum” demişti.

2023 yılında ne yaptı?

Seçim kaybetme olasılığı ortaya çıkınca olmadığı işte oluverdi, EYT’lilerin istediği yasayı çıkarıverdi.

Şimdi de, emekli maaşlarına zam yapılmasını isteyenleri hedef aldı ve emeklilere seyyanen 10 bin TL verilmesi halinde bunun maliyetinin 1,7 trilyon olacağını ve bunun da kamu çalışanlarına 6 ay maaş verememek anlamına geleceğini söyledi ve “Yapamayız” dedi.

Geçmiş performanslara bakarak Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasında olduğu gibi “Son kararınız mı?” diye sormak gerekebilir.

Çünkü emin olamıyoruz.

Bu arada merkezî bütçenin patronu, para basma yetkisine sahip Merkez Bankası’na “buyurma” yetkisine sahip Cumhurbaşkanı “Emeklilere seyyanen 10 bin TL verirsek, 6 ay memur maaşlarını ödeyemeyiz” diye yakınıyor ama İstanbul’a atadığı temsilcisinin en çok tutan ve en akılda kalan vaadini de açığa düşürüyor.

Saray’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için uygun gördüğü isim olan Murat Kurum’un ilk vaadi, İstanbul’da yaşayan emeklilere her ay belediye bütçesinden 2500 TL ek maaş vermek olduğunu açıklamıştı.

“Nasıl vereceksiniz?” sorusuna ise yanıt vermemeyi tercih etmişti.

İstanbul, Türkiye’de en fazla sayıda emeklinin yaşadığı şehir.

Türkiye’nin kalbi konumundaki kentte toplam 2 milyon 700 bin emekli yaşıyor.

Bunların her birine ayda 2500 TL vermenin yıllık maliyeti vergi dahil 110 milyar TL’ye yakın.

Buna karşın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 yılı bütçesi toplam 213 milyar TL.

Yani Murat Kurum seçilirse İBB bütçesinin yarısından fazlasını İstanbul’da yaşayan 2,7 milyar emekliye dağıtacağını söylüyor.

Geri kalan para ile de belediye hizmetlerini yapacağını ve hâlâ çalışan belediye görevlilerinin maaşlarını ödeyeceğini söylüyor.

Para basma yetkisine ve merkezî bütçeye hükmeden Cumhurbaşkanı’nın “Yapamam” dediğini Murat Kurum yapabileceğini iddia ediyor, söz diye veriyor.

Aynen hâlâ temeli atılmayan, hak sahiplerine teslim edilmeyen yüzbinlerce konutun sözünü verdiği gibi.

Biliyorsunuz, içmeye ayranı olmayanlar, hacet gidermeye tahtırevanla gidermiş.

Bu bir Türk atasözü olduğu için de, buna uygun hareket etmek isteyen iktidarımız, İstanbul’da bir finans merkezi oluşturmaya karar verdi.

Fikir 2008 yılında ortaya atıldığında ekonomik durum iyi, Türkiye yüksek büyüme potansiyelliydi. Yine de “gereksiz” bulunuyor, başkent Ankara’nın işlevsizleştirilmesi anlamına geleceği için de eleştiriliyordu.

Üstelik de İstanbul’da yeterince nüfus ve ekonomik hareketlilik vardı ve bu yolla İstanbul’a hem nüfus transferi olacak hem de bürokratlar daha pahalı bir kentte yaşamak zorunda kalacaktı. Bunun kiralar ve fiyatlar üzerinde olumsuz etkisi olacaktı.

En makul ve haklı eleştirileri bile “egemenliğine saldırı”, kişiliğine “hakaret” olarak algılayan iktidar partisi elbette ki bunu dinlemedi.

İstanbul Finans Merkezi Ataşehir’de ama rantını CHP’li belediyeye kaptırmamak için Ümraniye sınırları içine alınarak yükseldi.

Ve 14 Mayıs seçimlerine kısa bir süre kala açıldı.

Uzaktan baktığınız zaman New York Manhattan gibi bir yer.

Dev binalar yana yana sıralanmış, gökyüzüne doğru yükseliyor.

Ancak yakınına gidince durum farklılaşıyor.

Ataşehir’in ortasında bir “ölü şehir” gibi.

Ekonomideki bozuk gidişin etkisiyle de Finans Merkezi, şirketler için cazibe merkezi olamıyor.

İstanbul Finans Merkezi’nde toplam 1,4 milyon metrekare kiralanabilir alan var.

Bunun yaklaşık 650 bin metrekaresi boş.

Bu boşluğa kamu bankalarının binalarında kullanılmayan ve boş duran yüzbinlerce metrekare alan dahil değil.

Onları da katarsanız boş kiralanabilir alan 1 milyon metrekareye yaklaşıyor.

İstanbul Finans Merkezi’nde kiraların 35 euro metrekare olarak talep edildiği göz önüne alınırsa, 1 milyon metrekarelik kiralanabilir alanın yıllık getirisi yıllık 420 milyon euro.

Yani şu an yılda 420 milyon euro’luk bir getiri kaybı var.

Boş duran bu alanların bakın, onarım, ısıtma gibi giderleri ise yapılmak zorunda.

Bunun da yıllık en az 50 milyon euro olduğu göz önüne alınırsa zarar 470 milyon euro’ya çıkıyor.

Ekonominin en zamanlarında bile boş ofis alanı “emilimi” yılda 100 ila 120 bin metrekare arası olmuş.

Yani bu 1 milyon metrekare alan, en iyi ihtimalle 8 yılda dolacak.

8 yıl boyunca burada oluşacak zarar en iyi ihtimalle 2 milyar euro.

O da kriz uzamaz, büyüme yeniden hızlanır, hukuk ve yargı yeniden güvenilir hale gelir, Türkiye yeniden cazibe merkezi olursa.

O güne kadar sokağa atılacak para miktarı ise 2 milyar dolar, belki de fazlası. Bugünkü kurla 62 milyar TL. 

Muhtemelen KAAN uçağına bugüne kadar harcanan paradan misli misli fazla bir para boşu boşuna uçup gidecek. 

Yazık değil mi bu paraya.

Bu hepimizin parası değil mi!

Serhan'sız F1 olmaz!

Formula 1’i Türkiye’de uzunca bir süredir Saran Grubu’nun televizyonu S Sports kanalı yayınlıyordu.

Kanalın son derece başarılı bir aplikasyonu da olduğu için, nerede olursanız olun, S Sport’u izleyebiliyor, sadece yarışlardan değil, kanalın zengin içeriğinden de mahrum kalmıyordunuz.

Ben Formula 1’i FiA üzerinden izleme imkanına sahip olduğum halde, S Sport kanalından izlemeyi tercih ediyordum çünkü S Sport’ta Formula 1’i sevgili Serhan Acar anlatıyordu ve bana göre Serhan, bu işi dünyada en iyi anlatan kişiydi.

Şimdi öğrendiğime göre, Formula 1’in Türkiye dahil Ortadoğu ve hatta tüm MENA bölgesindeki yayın haklarını Bein Grubu almış.

Yani Türkiye’de de Bein Sports yayınlayacak F1 yarışlarını.

Umarım Serhan Acar’ı transfer eder ve ona anlattırırlar.

Yoksa kusura bakmasınlar hiç uğraşamam.

F1 kanalından izlemeyi tercih ederim.

Zannederim yüzbinlerce F1 fanı da öyle yapar.

NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

Bilimde partizanlık olmayacağını anladığımız zaman.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
O sözler ne, bu fotoğraf ne!
Köşe Yazıları
O sözler ne, bu fotoğraf ne!

Fatih Altaylı

Eylül 4, 2026

Çanlar Gökçek için mi çalıyor?
Köşe Yazıları
Çanlar Gökçek için mi çalıyor?

Fatih Altaylı

Eylül 2, 2026

Deli saçması dersem yanılmış olur muyum!
Köşe Yazıları
Deli saçması dersem yanılmış olur muyum!

Fatih Altaylı

Eylül 1, 2026

  • Videolar

Tümü
Tedavide farklı görüşler neden önemli? görseli
FatihAltaylı
YouTube
Tibet Erdoğru & Nevra Özer & Fatih Altaylı - Teke Tek BilimTedavide farklı görüşler neden önemli?00:00 Giriş 03:14 e-Konsey nedir? 07:03 Hastanedeki sistemden ne farkı var? 10:10 Neden böyle bir işe giriştiler? 11:53 Konseyde kimlerin olacağına nasıl karar veriliyor? 16:06 Konseyde teşhis koyuluyor mu? 20:23 Doktor yönlendirmeleri nasıl oluyor? 24:18 Doktorlar vakit ayırabilecekler mi? 26:06 Doç. Dr. Nevra Özer neden bu projeye geçti? 31:58 Hukuki altyapısı ve Sağlık Bakanlığı onayları 35:16 Yapay zeka desteği alacaklar mı? 40:55 Kaç branşta hizmet verecekler? 42:42 Konsey nasıl yönlendirme yapıyor? 44:50 eKonsey'e başvuracak hastalara başlangıç önerileri neler? 50:51 Kamudaki doktorlarla çalışacaklar mı? 51:49 Randevu alma ve doktora ulaşma konusunda destekleri oluyor mu? 53:45 Hastalar nasıl başvurabiliyor? 59:35 Sadece Türkiye'de mi hizmet verecekler? 1:04:10 Sistemde psikologlar da olacak mı? 1:06:17 Pahalı mı? 1:08:27 Projenin devamında neler olabilir? 1:11:44 Kapanış
Ağustos 30, 2026
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Aynı şeyleri yapmaktan sıkılıyorum!" & Acun Ilıcalı görseli
FatihAltaylı
YouTube
Videolar yorumluyorFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Aynı şeyleri yapmaktan sıkılıyorum!" & Acun IlıcalıTeke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 01:59 Acun Ilıcalı'nın hikayesi nasıl başladı? 04:48 Kendisini şanslı hissediyor mu? 06:11 Acun Ilıcalı çılgın cesareti 11:56 Televizyon kanalı almaya nasıl karar verdi? 16:14 Fenerbahçe yöneticiliği 20:04 Hull City futbol takımını alma hikayesi 26:48 Premier Lig'e çıkmayı bekliyor muydu? 35:26 Oli McBurnie ile aralarındaki bağ 39:12 Kümede kalma mücadelesinden Premier Lig'e çıkış 50:15 Kullandığı tekneler ve araçlar 59:58 Fenerbahçe stadındaki locası 1:02:11 Saat koleksiyonu ve diğer hobileri 1:04:00 Hayır işi yapar mı? 1:07:04 Kapanış #işbirliği YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Ağustos 30, 2026
Araplar Osmanlı'ya ihanet etti mi? görseli
FatihAltaylı
YouTube
Murat Bardakçı & Fatih AltaylıAraplar Osmanlı'ya ihanet etti mi?Shark FlexBreeze Portatif Fan - Eviniz ve Bahçeniz İçin Mükemmel Serinlik Çözümü! https://www.sharkninja.com.tr/products/shark-flexbreeze-portatif-fan-fa220eu?utm_source=fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_fan_Jun26 00:00 Giriş 04:15 Murat Bardakçı aktif olarak ne üzerinde çalışıyor? 07:16 "Evrak toplamak" ne demektir? 10:53 Şerif Muhiddin Targan kimdir? 14:35 Osmanlı'da "Aristokrat" kimleree denirdi? 17:34 Şerif Muhiddin Targan'ın ailesi 25:20 Şerif Muhiddin Targan'ın günümüzdeki popülaritesi 29:03 Şerif Muhiddin Targan'ın Safiye Ayla ile evliliği 36:31 Arap İsyanı'nın temeli 42:08 Murat Bardakçı'nın topladığı mektuplar 46:19 Arap İsyanı gerçek mi? 50:36 Murat Bardakçı, kitabı yazdıktan sonra topladığı belgeleri ne yapacak? 56:00 Ali Emiri kimdir? 1:00:15 Kitapta Sultan Vahdettin'e ait bölümler olacak mı? 1:05:37 Kapanış #işbirliği
Ağustos 23, 2026