İstanbul 11°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları
detail banner reklam

Haddini bil Biden

Köşe Yazıları

Fatih Altaylı

Ağustos 15, 2020

Haddini bil Biden

Türkçemizde şahane laflar vardır. Bunlardan sevdiğim biri de “Gitti eteri, geldi beteri”dir. Şimdilik henüz eteri gitmedi ama anketlere bakılırsa beteri gelecek gibi. Sözünü ettiğim konu ABD seçimleri. Birkaç ay sonra yapılacak ABD Başkanlık seçimlerinde Trump’ın gidip, yerine Biden’ın geleceğine kesin gözüyle bakılıyor. ABD’nin 2021’den itibaren bir süre de olsa Başkanlığını yapacağı giderek güçlenen bir ihtimal haline gelen Joe Biden, Aralık ayında New York Times’a bir röportaj veriyor ve bugün yine servis ediliyor. Bu konuşmasında pek çok Amerikalı siyasetçi gibi haddini bilmiyor, haddini çok ama çok aşıyor. Amerikan siyaset kulislerinde hafiften bunadığı, Başkanlık süresini sağlıklı bir biçimde tamamlamasının oldukça güç olduğu fısıldaşılan Biden bu konuşmasında “Erdoğan’ı devirmek için darbe yapmayacaklarını ama muhalefete güçlü bir destek vererek Erdoğan’dan kurtulacaklarını” söylüyor. İşte tam burada Türkçemizin çok güzel bir kelimesi devreye giriyor: “ÇÜÜÜÜŞŞŞŞ” Bu sözlerin nereye gideceğini anlayamayan sinsi bir bunak da olabilir, samimi bir ahmak da! Ama hangisi olursa olsun böyle üstenci bir tavırla, böyle mütehakkim bir üslupla konuşma haddine sahip olamaz. Biden Efendi ve benzerleri... Çekin o pis, kirli, emperyalist ellerinizi ve dillerinizi bu ülkenin demokrasisi üzerinden. Bu ülkeyi vatan yapan bu millet ne iktidarının ne de muhalefetinin ABD güdümünde olmasını istemez. Kabul de etmez. Bu sözleri ister gerçekten muhalefete destek vermek maksadıyla söylemiş olsun, isterse amiyane tabirle ters kolpa yapmak için kullanmış olsun fark etmez... Bu Amerikalı bir başkan adayı için “Had aşımıdır.” Gerek muhalefet, gerek iktidar bu hadsizliğe had bildirmelidir! Ve Biden’ın yakınındaki Türk dostları... Kendisini uyarınız. Türkiye, uzaktan nasıl görünüyor bilemeyiz ama onların bildiği ülkelerden değildir!

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
Gazeteci ile kavga edilir mi!
Köşe Yazıları
Gazeteci ile kavga edilir mi!

Fatih Altaylı

Nisan 6, 2026

Bu benzetme haksızlık
Köşe Yazıları
Bu benzetme haksızlık

Fatih Altaylı

Nisan 5, 2026

Uğurcan
Köşe Yazıları
Uğurcan

Fatih Altaylı

Nisan 3, 2026

  • Videolar

Tümü
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Oyunculuk para için yapılacak iş değil!" görseli
2 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Mert Ramazan DemirFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Oyunculuk para için yapılacak iş değil!"Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli 00:00 Giriş 01:29 Yeni aldığı motoru 04:14 Hayatının göz önünde olmasından rahatsız mı? 06:10 Karşı cinsin ilgisinden rahatsız mı? 07:10 Oyunculuğa ne zaman başladı? 14:19 Ailesi neler yapıyor? 15:42 İstanbul'daki ilk günleri 22:15 Dijital platform işlerini özellikle mi seçti? 26:23 Disney'deki yeni işi onu tatmin etti mi? 27:30 Yapım işlerine dahil oluyor mu? 28:01 Tiyatro hakkında ne düşünüyor? 29:33 Kazandığı parayı nasıl değerlendiriyor? 33:15 Ailesi dizilerine dair yorum yapıyor mu? 33:56 Evlilik düşüncesi var mı? 35:06 Gelecek planları neler? 36:58 Oyunculuğu nasıl öğrendi? 38:28 Spor yapıyor mu? 46:24 Kapanış Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Nisan 5, 2026
Geçmişten günümüze kütüphaneler görseli
2 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Prof. Dr. Celal Şengör & Oğuz Selim Başar & Fatih AltaylıGeçmişten günümüze kütüphanelerhttps://www.sharkninja.com.tr/collections/hava-temizleyicisi?utm_source=fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_hava_temizleyici_kampanyasi_march26 https://www.sharkninja.com.tr/collections/kablosuz-supurgeler?utm_source=fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_supurge_kampanyasi_march26 #işbirliği 00:00 Giriş 04:50 Kütüphane nedir? 06:06 Bir yerin kütüphane olması için kaç kitap barındırması gerekli? 11:50 Parşömen nedir? 22:16 Eski kütüphaneler 27:19 İskenderiye Kütüphanesi 31:36 İskenderiye Kütüphanesi nasıl yok oldu? 35:46 Bergama Kütüphanesi 42:56 Celcus Kütüphanesi 44:13 Beytü'l Hikme 45:39 Joanina Kütüphanesi 47:03 Bodlean Kütüphanesi 58:43 Düşes Anna Amalia Kütüphanesi 1:01:49 Klementinum Kütüphanesi 1:04:02 Avusturya Milli Kütüphanesi 1:06:04 Bibliothèque nationale de France 1:06:45 Kitaplar nasıl muhafaza edilmeli? 1:13:25 Britanya Milli Kütüphanesi 1:15:58 ABD Kongre Kütüphanesi 1:17:58 Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi 1:21:03 Oğuz Selim Başar'ın kütüphane merakı nereden geliyor? 1:24:08 Efemera nedir? 1:29:21 Bir kütüphane nasıl kullanılmalı? 1:32:50 Kapanış
Nisan 5, 2026
"Her sanatçı çağının tanığıdır" görseli
4 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Bedia Ceylan Güzelce & Fırat Engin"Her sanatçı çağının tanığıdır"Sanatın büyülü dünyasına birlikte dalıyoruz! 🎨🎬🎶 Resimden tiyatroya, müzikten edebiyata, danstan dijital sanata kadar uzanan geniş bir yelpazede, farklı bir sanat dallarına dair özgün içerikler, keyifli sohbetler ve ilham veren hikayelerle karşınızdayız. 00:00 Giriş 02:32 Heykel bölümü nasıldı, imkanlar neydi? 03:11 Heykel bölümünde öğrenciyken hangi malzemeleri sevdi? 08:33 Sanatçının yolculuğunda farklı dönemler nasıl belli oluyor? 11:13 "Bu iş oluyor" dediği nokta neresiydi? 12:10 Bugünün dünyası sanatını nasıl etkiledi? 14:33 Yeni hangi projelerle uğraşıyor? 15:12 Teknolojinin heykele katkısı nasıl? 17:26 Kapanış
Nisan 3, 2026