İstanbul 23°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları
detail banner reklam

Dinozorların nesli nasıl tükendi? | Teke Tek Bilim

Köşe Yazıları

Fatih Altaylı

Mayıs 2, 2021

Dinozorların nesli nasıl tükendi? | Teke Tek Bilim

Fatih Altaylı ile Teke Tek Bilim’de kitlesel yok oluşlar masaya yatırılıyor, buzul çağında neler yaşandı, dinozorların nesli nasıl tükendi. İnsanlık nasıl son bulacak? Bugüne kadarki kitlesel yok oluşlar nasıl gerçekleşti? "Kitlesel Yok Oluş" nedir? Mamutların nesli nasıl tükendi? Yaşanan en büyük felaket hangisi? Dinozorların nesli nasıl tükendi? Buzul çağında neler yaşandı? İlk büyük yok oluş nasıl gerçekleşti? Canlı türleri nasıl yok oldu? Dünya bugünkü halini nasıl aldı? Dünya'daki oksijen nasıl oluştu? 66 milyon yıl önce ne oldu? Türkiye'de kaç canlı türü yaşıyor? Gelecekteki felaketler için bilim insanları neler söylüyor sorularına yanıt aranıyor. Teke Tek Bilim'de Prof. Dr. Celal Şengör: "Bu sorunun cevabı araştırıldı. Hoş olurdu ama kesinlikle yerinden oynatamıyoruz ve taşıyamıyoruz. Hiçbir yapıştırıcı da fayları kıramaz" Teke Tek Bilim'de Prof. Dr. Celal Şengör: "3 türü var. Gezegenin kendi fiziksel özelliklerinde olan bir değişiklik sonucu olanlar, gezegen dışındaki süreçlerden kaynaklananlar ve biyosferin kendi içinde olan süreçlerden kaynaklananlar" Teke Tek Bilim'de Prof. Dr. Nüzhet Dalfes : "Belli aralıklarla tekrarlanan yok oluşların olduğunu gördüğümüzde ayrıca tekrarlanan mekanizmalar var mıdır diye de bakarız. Yok oluşta benim sorguladığım şey; 'Neye göre büyük ve küçük yok oluş?' diyeceğimizdir" Teke Tek Bilim'de Dr. Emrah Çoraman: "Büyük yok oluş; 2 milyon yıldan kısa sürede türlerin en az yüzde 75'inin tükenmesi demek. Dinozorlar da 66 milyon yıl önce ortadan kalktı ama uçan dinozorlar yani kuşlar hayatta kaldı" Fatih Altaylı soruyor, Akademisyenler Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Nüzhet Dalfes ve Dr. Emrah Çoraman Teke Tek Bilim’de yanıtlıyor.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
Kurşun atana af, saçını örene ihraç
Köşe Yazıları
Kurşun atana af, saçını örene ihraç

Fatih Altaylı

Ağustos 20, 2026

Güzelaydın: “Ali Dürüst Sportif A.Ş.’nin başına geçmeli”
Köşe Yazıları
Güzelaydın: “Ali Dürüst Sportif A.Ş.’nin başına geçmeli”

Fatih Altaylı

Ağustos 19, 2026

Yapay zeka tartışmaları
Köşe Yazıları
Yapay zeka tartışmaları

Fatih Altaylı

Ağustos 18, 2026

  • Videolar

Tümü
140 yıllık mirasın sonucu! Mercedes-Benz yeni GLC görseli
Dün
FatihAltaylı
YouTube
Fatih Altaylı ile Direksiyonda Teke Tek140 yıllık mirasın sonucu! Mercedes-Benz yeni GLCMercedes-Benz’in 140 yıllık inovasyon ve mühendislik yolculuğu, otomobilin geçmişinden geleceğine uzanan güçlü bir hikâye. DİREKSİYONDA TEKE TEK’in bu bölümünde Fatih Altaylı’dan Mercedes-Benz’in 140 yıllık tarihini ve bu yolculuk boyunca şekillenen inovasyon anlayışını dinliyoruz. Ardından, bu köklü mirasın geleceğe uzanan temsilcisi Yeni Elektrikli GLC’yi direksiyon başındaki deneyimleriyle keşfediyoruz. Mercedes-Benz’in geçmişinden geleceğine uzanan bu yolculuğa siz de eşlik edin. #MercedesBenzTürkiye #DireksiyondaTekeTek #YeniElektrikliGLC #işbirliği Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 01:11 Mercedes-Benz’in tarihi ve GLC’nin üretimi 03:20 800 Volt mimarisi nedir? 04:26 Dış tasarım 07:22 Yan görünüm ve içine ilk bakış 09:41 Kokpit tasarımı 11:43 Teknik bilgiler ve sürüş izlenimi 15:25 Cam tavan ve multimedya 16:20 Otonom sürüş kabiliyeti 17:05 Konforu arttıran detaylar 20:31 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli
Ağustos 21, 2026
Osmanlı'da modernleşme görseli
FatihAltaylı
YouTube
Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan & Fatih Altaylı - Teke Tek BilimOsmanlı'da modernleşmeShark FlexBreeze Portatif Fan - Eviniz ve Bahçeniz İçin Mükemmel Serinlik Çözümü! https://www.sharkninja.com.tr/products/shark-flexbreeze-portatif-fan-fa220eu?utm_source=fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_fan_Jun26 00:00 Giriş 04:55 Modernleşme nedir? 12:00 Osmanlı'da modernleşmenin ilk adımları 18:40 Modernleşme ve gelenekçilik 23:32 Osmanlı'da bankacılık sistemi neden kurulamadı? --shorts 26:45 Osmanlı'nın zengin tebaası var mıydı? 39:29 Türk aydınları kendi çağdaşları arasında geride mi? 52:25 Batı’nın teknolojisi hariç başka bir şeyini almamak mümkün mü? 56:07 Mısır modernleşmesi niye durdu? 1:03:21 İran modernleşmesi 1:16:48 Kore modernleşmesi 1:21:15 Kapanış #işbirliği
Ağustos 16, 2026
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Plajlarda çalmayı sevmiyorum!" görseli
FatihAltaylı
YouTube
Faruk SabancıFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Plajlarda çalmayı sevmiyorum!"Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 02:04 Neden sanayici olmadı da DJ oldu? 07:46 Zengin bir aileden gelmek bu işte avantaj mı? 09:55 Tiësto onu nasıl keşfetti? 12:29 Nasıl bir hayat geçirdi? 15:16 DJ'liğe nasıl başladı? 17:36 Parçaları sürekli değiştiriyor mu, yoksa aynı parçaları mı çalıyor? 21:47 Günde kaç saat müzik dinliyor? 23:18 Hangi ülkelerde konser verdi? 24:11 Örnek aldığı DJ'ler var mı? 25:28 DJ'likte hedefi ne? 27:07 Türk sanatçılarla projeler düşünüyor mu? 30:15 Canlı orkestrayla birlikte çalmayı planlıyor mu? 30:43 Yapay zekânın DJ'liğe etkisi 35:57 DJ'likte para var mı? 38:05 DJ'likte telif meselesi nasıl oluyor? 38:41 Bir DJ en çok nerede çalmak ister? 42:42 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Ağustos 16, 2026