İstanbul 21°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları

Yazı İçeriği

  • Türkiye yüzyılında yolsuzluk da ihraç ettik

  • Özgür Özel’den gereksiz gayretkeşlik

  • Türk sporuna da bu yakışırdı!

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

detail banner reklam

Türkiye yüzyılında yolsuzluk da ihraç ettik

Köşe Yazıları

Fatih Altaylı

Eylül 27, 2024

Yazı İçeriği

  • Türkiye yüzyılında yolsuzluk da ihraç ettik

  • Özgür Özel’den gereksiz gayretkeşlik

  • Türk sporuna da bu yakışırdı!

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

Özgür Özel’den gereksiz gayretkeşlik

Türkiye’de yolsuzluk dediğimiz şey hep vardı.

AKP döneminde sistemi oturdu, kuralları netleşti, paylaşımı hiyerarşik hale getirildi, kurumsallaştı.

Müşteri memnuniyeti öne çıktı.

Her şeyin bir bedeli vardı. Bedelini ödendi mi oluyordu. Başka partilerin yönettiği sistemlerde ödemeye rağmen işler yürümeyebiliyordu. AKP’nin yönettiği sistemlerde ise garantili hizmet vardı.

Hatta vakıflar, dernekler, aracı şirketler vasıtası ile faturalı, vergiden düşülebilir rüşvet ve yolsuzluk uygulamaları oluşturuldu.

Ve şimdi kıvançla görüyoruz ki, artık yolsuzluk ihracatına da başlamış, yurt dışında da elimizin değdiği yerde rüşveti ve yolsuzluğu kurumsal hale getirmişiz.

Bakınız New York Belediyesi.

New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın New York’taki Türkevi’nin inşa sürecinde bazı Türk yetkililerden rüşvet aldığı iddiası uzunca bir süredir konuşuluyordu ama savcılıktaki dosyası “mühürlü” olduğu için içeriği çok da bilinmiyordu.

Dün en sonunda dosyanın içeriğine peyderpey ulaşılabildi.

NY Belediye Başkanı’na yöneltilen suçlama, çıkar karşılığı imar izni almaya uygun olmayan ve eksikleri bulunan Türkevi’ne ruhsat verilmesini sağlamak.

Özellikle New York İtfaiye Şefi’ne baskı yaparak, yangın yönetmeliği açısından sakıncalı ve eksik bulunan binanın yangın raporunu değiştirtmek.

Dosyanın ulaşabildiğimiz bölümünde bolca THY, İstanbul St. Regis Otel isimleri geçiyor.

ABD’deki kaynaklar bazı Türk işkadınlarının (D.S., N.B. ve D.T.) adının da dosyada yer aldığından söz ediyorlar.

Belediye Başkanı, THY’den sürekli indirimli bilet almış, bu biletler daha sonra Business Class’a yükseltilmiş, Belediye Başkanı tüm seyahatlerini İstanbul aktarmalı THY ile yapmış, Çin’e, Hindistan’a, her yere Türkiye üzerinden THY ile uçmuş, her uçuşta bileti üst sınıfa yükseltilmiş ve İstanbul’da ST. Regis Hotel’in süitlerinde ağırlanmış.

36 katlı Türkevi ile karşılaştırıldığında yolsuzluğun boyutu bir Türk vatandaşı bakışıyla devede kulak.

Ama Amerikalı gözüyle çok ama çok önemli.

Sakın yanlış anlamayın, ABD’de yolsuzluk olmaz falan demiyoruz.

Sadece orada çok daha büyük, çok daha kapsamlı olur.

Böylesine ucuz ve pespaye yolsuzluk pek görmemişlerdir.

Ama biz onu da ihraç etmeyi başarmış görünüyoruz.

Açıkçası bu ihracat Türkiye için küçük ama ABD için büyük bir adım.

Erdoğan’ın New York’tan erken ayrılmasının ardından New York Belediye Başkanı Adams’ın başını yemek üzere olan Türkevi’ne CHP lideri Özgür Özel gitmiş ve Türkevi inşaatındaki rüşvet iddiaları ile ilgili olarak “Türkiye ABD’de rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değildir” demiş.

Özel’in yurt dışında Türkiye’yi koruma ve Türkiye’deki siyasi tartışmaları yurt dışında Türkiye aleyhtarı bir tavra dönüştürmeme gayretini anlıyor ve saygı duyuyorum ama bu kadarına değil.

Türkiye’yi karalamama tavrı, iktidarın uluslararası alanda Türkiye’yi yaralayan tavırlarına destek haline gelmemelidir.

Bir siyasetçi kesin fikir sahibi olmadığı, geçmişini ve sürecini bilmediği bir konuda böyle kesin hüküm veremez, vermemelidir.

Özgür Özel’in bu konuda demesi gereken şudur:

“Türkiye Cumhuriyeti ne ABD’de ne de bir başka ülkede yolsuzluk ve rüşvet dağıtan bir ülke olmamıştır. Burada da olmamasını umuyorum. New York Belediye Başkanı’na THY tarafından yapılan üst sınıfa yükseltmelerin rüşvet değil, dostluk kapsamında yapıldığına inanmak istiyorum. Ama eğer ABD yargısı bunun aksini kanıtlar ise biz de bunun sorumlularından Türkiye’de en üst düzeyde hesap sorarız ve Türkiye’nin adını lekelemekle suçlarız. Böyle bir suç ortaya koyulur ise, bu Türkiye’nin değil, bu suçu işleyen iktidar ve uzantılarının ayıbı olacaktır.”

Bunun aksi bir tutum, Türkiye’nin lehine değil tam aksine Türkiye’nin iktidarı ve muhalefeti ile toptan rüşvetçiliğine delalet eder.

Türkiye açısından asıl olumsuz görüntü budur.

Türk sporuna da bu yakışırdı!

Sports Digatale kanalının futbol yorumcusu Serhat Akın, dün gece geç saatlerde program çıkışında vuruldu.

Bacağından.

Ama küçümsemeyin, bacaktaki bir ana artere gelse ölebilirdi.

Neyse ki gelmemiş.

Fanatik Fenerbahçeli olan ama Fenerbahçe’nin mevcut yönetimini eleştiren, sert yorumlar yapan Akın bir süredir Fenerbahçe yönetiminin hedefindeydi.

Spor camiasında çalıştığı kanalın yönetimine ve patronuna Serhat Akın’ı kovması için baskı yapıldığı, Serhat Akın’ı çalıştırmaya devam ederse kanalın Fenerbahçe muhabirinin tesislere sokulmayacağı konuşuluyordu.

Hatta kanal çalışanlarının, Fenerbahçeli yöneticilerin kanallarına transfer edilmek istendiği, teklifler yapıldığı da söyleniyordu.

Sport Digitale kanalının “reklam yoluyla terbiye” edilmeye çalışıldığı, reklam ve sponsorluk almasının engellenmek istendiği de yayın camiasında bilinmeyen şeyler değildi.

Kanalın Fenerbahçeli patronuna da üst düzeyden mesajlar gidiyordu.

Ve sonunda olan oldu.

Serhat Akın vuruldu.

Muhtemelen kovulsaydı vurulmayacaktı. 

Emin olun, bu da çok konuşulmayacak, üzeri kapatılıp gidecektir.

Bu mesele de Sinan Ateş cinayeti gibi ele alınacaktır.

Türk sporunun geldiği, getirildiği nokta budur.

NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

Saatleri geri aldığımız zaman.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
İyi bayramlar
Köşe Yazıları
İyi bayramlar

Fatih Altaylı

Mayıs 27, 2026

Tıpış tıpış artık geçerli değil
Köşe Yazıları
Tıpış tıpış artık geçerli değil

Fatih Altaylı

Mayıs 26, 2026

Özel doğrusunu yaptı
Köşe Yazıları
Özel doğrusunu yaptı

Fatih Altaylı

Mayıs 25, 2026

  • Videolar

Tümü
Kumların altındaki medeniyet: "Patara" görseli
3 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Prof. Dr. Havva İşkan & Fatih Altaylı - Teke Tek BilimKumların altındaki medeniyet: "Patara"Espresso, cold brew, filtre kahve; tek cihazda. Ninja Luxe Café Premier'ı keşfedin: https://www.sharkninja.com.tr/collections/ozel-fiyatlar?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_April26 https://www.sharkninja.com.tr/products/ninja-luxe-cafe-premier-espresso-makinesi-es601eu?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_kahve_makinesi_April26 Shark PowerDetect Clean&Empty ile güçlü algılama ve Auto-Empty sistemiyle toza temas etmeden hijyenik temizliği keşfedin: https://www.sharkninja.com.tr/products/shark-powerdetect-clean-empty-sarjli-dikey-supurge-gold-ip3251eut?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_supurge_April26 #işbirliği 00:00 Giriş 02:18 Türkiye ve Almanya arasında arkeoloji eğitimi anlamında farklar var mı? 04:28 Kültür Bakanlığının aldığı kazılarda kazı başkanının Türk olması uygulaması sonuç verdi mi? 06:26 Tuzla Piri Reis Üniversitesi'nin öğrencilerinin çalışma disiplini 08:50 Patara neresi? 09:51 Patara'yı kim keşfetti? 15:57 İlk kazılar nasıl başladı? 20:09 Kazı süreci nasıl ilerledi, neler bulundu? 26:27 Patara yol anıtı 36:52 Patara deniz feneri 51:20 Patara'daki İmparator Claudius heykeli 57:12 Patara'daki antik tiyatro 58:42 Osmanlı'nın Patara'daki ilk telgraf istasyonu 1:00:32 Patara'da hangi millet yaşadı 1:04:44 Kapanış
Mayıs 24, 2026
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: “Hayal kuramayan insanlara hayal kurdurmak istiyorum.” görseli
3 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Şevval samFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: “Hayal kuramayan insanlara hayal kurdurmak istiyorum.”Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 02:43 Senaryonun iyi olduğunu nasıl anlıyor? 04:45 Charlize Theron'la ortak özelliği: Neden evlenmiyor? 10:16 Önce oyuncu mu, şarkıcı mı? 14:49 Şevval Sam nereli? 19:20 Oğlu ne yapıyor? 30:20 Düşüncelerini söylediği için tepki almamasının nedeni ne? 33:05 Yeni projeleri neler? 38:51 Konser verecek mi? 40:20 Terörsüz Türkiye süreci hakkındaki düşüncesi 43:26 Güzel kalabilmek için ne yapıyor? 47:08 Annesinin durumu 48:44 Baskıdan korkuyor mu? 56:55 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Mayıs 24, 2026
"Atatürk'ü anlamak için tek kitap yeterli değil!" görseli
FatihAltaylı
YouTube
Fatih Altaylı - Teke Tek Kitap"Atatürk'ü anlamak için tek kitap yeterli değil!"Kitapyurdu: https://www.kitapyurdu.com/?srsltid=AfmBOorlol9UhdW5ABYzEMpGL1N1tYeOW-RfhiwgTMoyO3DNHb2uF-Z6 🔎 Teke Tek Kitap’ta her ay farklı kitapları mercek altına alıyor, yazarlarını, konularını ve tartışmaya açtıkları meseleleri konuşuyoruz. 00:00 Giriş 03:27 Atatürk hakkındaki kitaplar 05:52 Lord Kinross'un "Atatürk" kitabı 11:13 Nutuk 12:38 Afet İnan'ın "Atatürk hakkında hatıralar ve belgeler" kitabı 20:25 Edward Casey "Mekânın kaderi" kitabı 21:26 Turan Farajova'nın "İstanbul Apartmanları" kitabı 24:21 Fabio Grassi'nin "Atatürk" kitabı 26:07 Ahmet Kuru'nun "İslam" kitabı 34:29 19 Mayıs 36:56 Şiir kitapları 39:12 Kapanış #işbirliği
Mayıs 19, 2026