İstanbul 19°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları
detail banner reklam

Hafıza, acıları unutmaya programlıdır

Köşe Yazıları

Fatih Altaylı

Şubat 8, 2013

Hafıza, acıları unutmaya programlıdır

İMRALI ile yapılan görüşmeleri ve PKK'nın önce ateşkes, sonra silah bırakma sürecini içeriden takip eden, siyasal Kürt hareketi içindeki "Türk" dostuma sordum.

"PKK'nın silah bırakması karşılığında Öcalan'ın ev hapsine, sonra da tamamen özgürlüğüne kavuşacağına inananlar çoğunlukta. İmralı pazarlıklarında Öcalan'ın kendi geleceğiyle ilgili talebi ya da en azından beklentileri ne?"

Bu sorunun yanıtını merak edenler çok. Merak etmeyenler ise "Bunun sonunda Öcalan serbest kalır" inancında olanlar.

Asla yalan söylemeyecek olan dostum çok net cevap verdi:

"Vallahi de, billahi de Öcalan kendisiyle ilgili tek kelime bile konuşmadı. Kendi durumunu gündeme bile getirmedi."

Buna inanmak gerçekten çok zor.

Öcalan gibi "ultra bencil" ve "süper narsist" bir karakterin kendi durumunu gündeme getirmeden böyle bir çaba içine girmesi inandırıcı değil.

Ancak yanıt yine Öcalan'ın karakterinde saklı.

"Öcalan aptal değil. Üstelik de son derece pragmatik bir adam. Mevzuya buradan girse bir yere ulaşamayacağını biliyor. Şunun farkında ki, devlet bugün kendisini serbest bıraksa, dışarıda yaşama şansı yok. Kendisiyle görüşen MİT Müsteşarı ona hücresinin anahtarını ve adadaki limanda bekleyen bir teknenin anahtarını verse bile Öcalan biliyor ki, ne o hücreden çıkabilir, ne de o motora binip anakaraya gelebilir. Öcalan'ın yapması gereken, kendisinin de dışarıda yaşayabileceği bir Türkiye oluşturmak. Öyle bir ortam olmalı ki, Öcalan İmralı'dan gelip sokağa çıktığı zaman kimse garipsemesin. En azından toplumun geneli garipsemesin. Bugün böyle bir Türkiye yok. Bunu Öcalan da biliyor."

Bütün bu gelişmeleri yakından ve içeriden takip eden dostumun nihai değerlendirmesi şöyle:

"Aslında Öcalan, bu sorunun çözüm muhatabı oldu ve en önemli amacına ulaştı. Ve aslında şu anda MİT kendisine adadan çıkış biletini verdi. Mesele bu biletle vatanı bildiği Türkiye'ye gidip gidemeyeceği. Önce gideceği bir yer oluşturmalı. Şimdi bunun derdinde."

Bu sözler ilginç ve önemli.

Tabii akla gelen soru şu: "Terör bitse bile bütün bu olanlar, bunca yıldır yaşananlar unutulabilir mi?"

Açık söyleyeyim, unutulur.

İzleri kalır, sancıları kalır, dokundukça bir süre daha acıyacak olan yaralar kalır, ama unutulur.

Sakın bunu Türk halkının hafızasına, unutkanlığına bağlamayın.

Dünyanın her yerinde böyledir.

İnsanların da, toplumların da hafızaları, acıları mümkün olan en kısa sürede silmeye, unutmaya meyillidir.

Çünkü acı sürekli hatırlanarak yaşanmaz.

O yüzden ABD yıllar süren çok kanlı bir iç savaşın ardından "Birleşik" olabilmiş ve Birleşik kalabilmiştir.

O yüzden Avrupa, 2. Dünya Savaşı'nın üzerinden 15 yıl geçmeden "Birliği"nin temellerini atabilmiştir.

Japonya ile ABD Pearl Harbour'a, Hiroşima'ya, Nagasaki'ye rağmen bugün birlikte olabilmektedir.

O yüzden Rusya, 27 milyon Rus'un ölümüne neden olan Almanlar'dan hâlâ nefret etme arzusunda değildir.



NE ZAMAN ADAM OLURUZ?
İyi niyetle sessiz kalanı eşek yerine koymaya çalışmadığımız zaman.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
Fon dolandırıcılığı seçmene nasıl anlatılıyor!
Köşe Yazıları
Fon dolandırıcılığı seçmene nasıl anlatılıyor!

Fatih Altaylı

Ekim 5, 2026

Amaç siyasi zararı azaltmak
Köşe Yazıları
Amaç siyasi zararı azaltmak

Fatih Altaylı

Ekim 4, 2026

TFF’de istifa ya da istifalar yakın
Köşe Yazıları
TFF’de istifa ya da istifalar yakın

Fatih Altaylı

Ekim 2, 2026

  • Videolar

Tümü
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Türk bilardosu başarı mirasına sahip!" görseli
Dün
FatihAltaylı
YouTube
Güzin Müjde KarakaşlıFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Türk bilardosu başarı mirasına sahip!"Hayattaki gerçek lüks, kaliteli bir uykudur. Kaliteli uyku deneyimini keşfetmek için Yatsan mağazaları ve yatsan.com’a davetlisiniz. www.yatsan.com Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 02:45 Bilardo ile nasıl tanıştı, hikâyesi nasıl gelişti? 06:01 Voleyboldan neden uzaklaştı? 09:06 İlk katıldığı şampiyonada derece yapabildi mi? 09:46 Üniversite ile bilardo beraber gidebildi mi? 11:36 İyi bir ıstaka kaç para? 13:41 3 senede bilardo çözülebilir mi? 14:55 Bir bilardo şampiyonu kaç saat bilardo oynar? 16:01 Türkiye’de bilardocular nasıl seçiliyor? 17:18 PBA sadece Kore’de mi var? 17:06 Bilardoda takımlar var mı, yoksa bireysel giden bir spor mu? 18:12 Bilardo pahalı bir iş mi? 18:47 Bilardodan para kazanabiliyor mu, avukatlıkla beraber nasıl yaptı? 19:52 Senede kaç turnuva var? 21:43 Türkiye 3 ana dalda şampiyon olan ülkelerden mi? 22:46 Türkiye’de kaç bilardocu var? 24:45 Bilardo yaşam tarzını etkiler mi? 26:02 Vuruş hesaplarını nasıl yapıyorlar? 29:52 Basit alınacak bir sayıyı daha havalı vurduğu oluyor mu? 30:41 Istakanın ucuna neden tebeşir sürülür? 32:35 Bilardoda masadan masaya fark olur mu? 35:14 Bilardoda kadınlar için de bir kıyafet düzeni var mıdır? 37:14 Evinde bir bilardo masası var mı? 39:35 Eskiye göre Avrupa’da bilardo daha mı az revaç görüyor? 41:16 Bilardonun bir yaşı var mı? 42:52 Bilardo bir centilmenlik sporu mu? 43:54 Beyaz topla başlayıp bitirilen eller oluyor mu? 44:40 Bilardonun simülatörü var mı? 45:52 Gelecek için bir şampiyonluk sözü verebilir mi? 48:16 Kapanış #işbirliği YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Ekim 4, 2026
Din, modern insanın hayatındaki yerini tamamladı mı? görseli
Dün
FatihAltaylı
YouTube
Prof. Dr. Ahmet Arslan & Fatih AltaylıDin, modern insanın hayatındaki yerini tamamladı mı?00:00 Giriş 02:14 Hazırladığı kitabı 04:04 Son zamanlarda neden din konusu üzerine çalışmalar yaptı? 23:02 Gelecekte dinleri ve inançları nasıl görüyor? 37:00 Sentetik akılda basiret olacak mı? 53:20 Aslında insanoğlu Matrix'te mi yaşıyor? 1:03:00 Psikoloji geleceğin bilimi mi? 1:09:35 Kapanış #işbirliği
Ekim 4, 2026
Hilux'un hızlı evrimi! Yeni Toyota Hilux görseli
3 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Fatih Altaylı ile Direksiyonda Teke TekHilux'un hızlı evrimi! Yeni Toyota HiluxYeni Toyota Hilux tüm gücüyle sahnede! Direksiyonda Teke Tek’in bu bölümünde Fatih Altaylı, gelişmiş arazi performansı ve sportif detaylarıyla öne çıkan bu özel versiyonu test ediyor. Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim
Ekim 2, 2026