İstanbul 10°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları
detail banner reklam

Çiçeği burnunda akil ve akilelere tavsiyeler

Köşe Yazıları

Fatih Altaylı

Nisan 3, 2013

Çiçeği burnunda akil ve akilelere tavsiyeler

AKİL beyefendilerin ve akile hanımefendilerin kimler olduğu belli olmuş. Daha doğrusu akiller ve akileler belirlenmiş. Nihat Doğan var mı yok mu bilmiyorum ama belli olan bazı isimleri biliyorum. Zorlu bir işe soyunduruldular. Allah yardımcıları olsun. 50 yıldır bu ülkede yaşayan, bu 50 yılın 30 yılında gazetecilikle iştigal eden, bu 30 yılın 20 yılında siyaseti yakından takip eden biri olarak akil ve akile dostlarımıza naçizane tavsiyelerim olacak. Başta da dediğim gibi, bu görev zor bir görev. Ne yapacakları, kendilerinden beklenenin ne olduğu tarafımızdan henüz bilinmese de görevin zorluğu çok açık. Hatta belki de tarihi bir görev. Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde görev yapmak üzere 7 ayrı heyet oluşturuluyormuş. Bunun anlamı şu: Bu 7 coğrafi bölge aynı zamanda 7 siyasi bölge olarak da görülüyor. Anladığım kadarıyla buralarda açılımı anlatacak, halkın bu konudaki fikirlerini toplayacak, desteklerini sağlamaya çalışacaklar. Belki bir yandan da çekilme sürecine "gözlemci" olacaklar. Belki de devletin yapması mümkün olmayan temasları yürütecekler. Bunların biri de, tümü de son derece "riskli" görevler. Akil ve akilelerimiz bu büyük riskin altına giriyorlar. Kendilerine tavsiyem şudur: - Bu işi asla ve asla "şahsi mesele" olarak görmemeliler. - Bu göreve kendilerini kaptırmamalı, hadlerini ve sınırlarını iyi bilmeliler. - Ağızlarından çıkacak her sözün, atacakları her adımın, yapacakları her toplantının kayıtlara gireceğini, tüm bunlara bazen iyi niyetle, bazen kötü niyetle bir anlam yükleneceğini bilerek hareket etmeliler. - Böylesine bir görevde, özellikle de terörün varlığından beslenenlere asla güvenilmeyeceğini unutmamalılar. - Farklı hassasiyetleri aynı potada eritmeyi başarmanın "simyacılığa" soyunmak gibi olduğunu anlamalılar. - Ağır ve emin olmalılar. - Bu işi magazin zannetmemeliler. Yoksa burası Türkiye. Keserin de, sapın da çok hızlı döndüğü bir ülke. Gün olur hesap döner. Memlekete hizmet edeceğim derken, Allah muhafaza vatan haini ilan edilirler. İşadamı ama Türk mü? GAZETELERDE ve internet sitelerinde sürekli aynı haberi görüyorum. ABD'de giderek büyüyen Chobani marka yoğurtları ve o yoğurtların sahibi olan Hamdi Ulukaya isimli Türk vatandaşını. Tüm haberlerde ortak bir nokta var. Hepsi "Türk işadamının ABD'deki büyük başarısı" diye yazılıyor ve Ulukaya'nın hayat hikâyesine yer veriliyor. Ancak büyük ihtimalle bu haberleri hazırlayanlar, Chobani'nin sahibi Ulukaya ile hiç konuşmamışlar. Çünkü kendini hiçbir zaman, "Ben bir Türk işadamıyım" diye tanıtmıyor. Tam aksine, "Ben bir Kürt işadamıyım" diyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına bir itirazı yok. Ama "Türk" olarak tanıtılmaya itirazı var.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?
Bulunmaz Hint kumaşı olduğumuzu anladığımız zaman.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
Gazeteci ile kavga edilir mi!
Köşe Yazıları
Gazeteci ile kavga edilir mi!

Fatih Altaylı

Nisan 6, 2026

Bu benzetme haksızlık
Köşe Yazıları
Bu benzetme haksızlık

Fatih Altaylı

Nisan 5, 2026

Uğurcan
Köşe Yazıları
Uğurcan

Fatih Altaylı

Nisan 3, 2026

  • Videolar

Tümü
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Oyunculuk para için yapılacak iş değil!" görseli
2 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Mert Ramazan DemirFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Oyunculuk para için yapılacak iş değil!"Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli 00:00 Giriş 01:29 Yeni aldığı motoru 04:14 Hayatının göz önünde olmasından rahatsız mı? 06:10 Karşı cinsin ilgisinden rahatsız mı? 07:10 Oyunculuğa ne zaman başladı? 14:19 Ailesi neler yapıyor? 15:42 İstanbul'daki ilk günleri 22:15 Dijital platform işlerini özellikle mi seçti? 26:23 Disney'deki yeni işi onu tatmin etti mi? 27:30 Yapım işlerine dahil oluyor mu? 28:01 Tiyatro hakkında ne düşünüyor? 29:33 Kazandığı parayı nasıl değerlendiriyor? 33:15 Ailesi dizilerine dair yorum yapıyor mu? 33:56 Evlilik düşüncesi var mı? 35:06 Gelecek planları neler? 36:58 Oyunculuğu nasıl öğrendi? 38:28 Spor yapıyor mu? 46:24 Kapanış Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Nisan 5, 2026
Geçmişten günümüze kütüphaneler görseli
2 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Prof. Dr. Celal Şengör & Oğuz Selim Başar & Fatih AltaylıGeçmişten günümüze kütüphanelerhttps://www.sharkninja.com.tr/collections/hava-temizleyicisi?utm_source=fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_hava_temizleyici_kampanyasi_march26 https://www.sharkninja.com.tr/collections/kablosuz-supurgeler?utm_source=fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_supurge_kampanyasi_march26 #işbirliği 00:00 Giriş 04:50 Kütüphane nedir? 06:06 Bir yerin kütüphane olması için kaç kitap barındırması gerekli? 11:50 Parşömen nedir? 22:16 Eski kütüphaneler 27:19 İskenderiye Kütüphanesi 31:36 İskenderiye Kütüphanesi nasıl yok oldu? 35:46 Bergama Kütüphanesi 42:56 Celcus Kütüphanesi 44:13 Beytü'l Hikme 45:39 Joanina Kütüphanesi 47:03 Bodlean Kütüphanesi 58:43 Düşes Anna Amalia Kütüphanesi 1:01:49 Klementinum Kütüphanesi 1:04:02 Avusturya Milli Kütüphanesi 1:06:04 Bibliothèque nationale de France 1:06:45 Kitaplar nasıl muhafaza edilmeli? 1:13:25 Britanya Milli Kütüphanesi 1:15:58 ABD Kongre Kütüphanesi 1:17:58 Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi 1:21:03 Oğuz Selim Başar'ın kütüphane merakı nereden geliyor? 1:24:08 Efemera nedir? 1:29:21 Bir kütüphane nasıl kullanılmalı? 1:32:50 Kapanış
Nisan 5, 2026
"Her sanatçı çağının tanığıdır" görseli
4 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Bedia Ceylan Güzelce & Fırat Engin"Her sanatçı çağının tanığıdır"Sanatın büyülü dünyasına birlikte dalıyoruz! 🎨🎬🎶 Resimden tiyatroya, müzikten edebiyata, danstan dijital sanata kadar uzanan geniş bir yelpazede, farklı bir sanat dallarına dair özgün içerikler, keyifli sohbetler ve ilham veren hikayelerle karşınızdayız. 00:00 Giriş 02:32 Heykel bölümü nasıldı, imkanlar neydi? 03:11 Heykel bölümünde öğrenciyken hangi malzemeleri sevdi? 08:33 Sanatçının yolculuğunda farklı dönemler nasıl belli oluyor? 11:13 "Bu iş oluyor" dediği nokta neresiydi? 12:10 Bugünün dünyası sanatını nasıl etkiledi? 14:33 Yeni hangi projelerle uğraşıyor? 15:12 Teknolojinin heykele katkısı nasıl? 17:26 Kapanış
Nisan 3, 2026