İstanbul 9°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazılarıFatihAltaylı

Yazı İçeriği

  • CHP’nin ‘İyi’si Akşener mi?

detail banner reklam

CHP’nin ‘İyi’si Akşener mi?

FatihAltaylı
Köşe Yazısı

Fatih Altaylı

Nisan 20, 2018

Yazı İçeriği

  • CHP’nin ‘İyi’si Akşener mi?

CHP’nin ‘İyi’si Akşener mi?

KEMAL Kılıçdaroğlu dün gazetecilere ayaküstü bir röportaj verdi. Partisinin seçimlerle ilgili düşüncesi ve CHP’nin adayı konusunda sorulan sorulara Kemal Bey’in verdiği yanıt eğlenceliydi. Soruları tam anlamıyla geçiştirdi. Belli ki, çok erken seçim onları bir miktar hazırlıksız yakalamış. Benzer bir durum Galatasaray seçimlerinde yaşanmıştı ocak ayında. “Baskın seçim” dedikleri türden bir seçim. Aylardır “Erken seçim olursa biz hazırız” diyen CHP’nin bu kadar erken bir seçime çok da hazır olmadığı Kılıçdaroğlu’nun tavrından belliydi. Belli ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Erken seçim falan yok” cümlesine fazla güvenmişler. Ancak Kemal Bey’in kullandığı cümleler bana göre hayli ilginçti. Kemal Bey seçimle ilgili sorulara kaçamak yanıtlar verirken şöyle bir cümle kurdu: “Haziran güzel bir aydır. ‘İyi’lerin kazandığı, kötülerin kaybettiği bir aydır.” Ben bu cümleyi çok manidar buldum. “İyi’lerin kazandığı” derken ister istemez bir İYİ Parti çağrışımı oluştu. Bu bir ittifak mesajı mıydı ya da CHP’nin adayının Meral Akşener olma ihtimali miydi çözemedim. CHP’nin bir önceki Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP’ye çatı aday olarak Meral Akşener ismini önerdiğini biliyorum. Devlet Bahçeli’nin de bu isme karşı çok kibar olmayan bir tepki gösterdiğini de! Ekmeleddin İhsanoğlu’nu ise MHP, CHP’nin önüne koymuştu. Acaba bu kez CHP, MHP’ye kabul ettiremediği Akşener’i aday mı gösterecek! “İyi” derken kasıt o mu acaba?

***********

EN BAŞIBOŞ SEKTÖR EMLAK 

TÜRKİYE’nin büyümesinde son yıllarda en etkili sektörün konut sektörü olduğu aşikâr. Hiç yapılmadığı kadar konut yapılıyor. Hiç satılmadığı kadar konut satılıyor son 10-15 yıldır. Ülke açısından bu kadar önemli olup bu kadar başıboş bırakılmış bir başka sektör ise muhtemelen yoktur. Sektör bir yandan hizmet üretirken, diğer yandan sorun ve şikâyet üretiyor. Gelip bilgisayarımın posta kutusuna bakarsanız, her gün onlarca, bazen yüzlerce şikâyet geldiğini görebilirsiniz. Bu bana gelen. Gelmeyeni siz hesaplayın. Bu büyük sektörün başıboşluğunun en önemli göstergelerinden biri “müteahhit sayısı”. Geçen gün Türkiye’nin en büyük müteahhitlerinden biri “300 bin müteahhit” olduğunu söyledi. İnanılmaz bir sayı. Bu sayı Avrupa Birliği’ndeki toplam müteahhit sayısının 10 katı imiş. Sorunun başlangıç noktalarından biri bu. Bir diğeri ise gayrimenkul edinme prosedürlerindeki başıboşluk. Konut almak isteyen vatandaş ne yapıyor? Gidiyor ilgilendiği projenin satış ofisine, bir daire beğeniyor, pazarlığını yapıyor, kaparoyu veriyor, kredi için başvuruyor ve konutu satın alıyor. Ve ardından sorunlar başlıyor. İmalatçının projeyi tamamlayacak gücü var mı, projenin yasal durumu ne, iskân alabilecek mi, zamanında bitecek mi bunlar hep belirsiz. Sonrasında kimi şanslı çıkıyor evine kavuşuyor, kimi ise bitmek bilmeyecek bir yasal süreç içinde parasından pulundan oluyor. Oysa medeni ülkeler bu sorunu çözmüşler büyük oranda. Öncelikle canı çeken müteahhit olamıyor. Bir yeterlilik gerekiyor. Sonrasında ise çok sağlam yasal prosedürler var. Gayrimenkul satışlarında arada uzman emlak firmaları ve hukuk büroları oluyor. Gayrimenkulün hukuki durumu bunlar tarafından kontrol ediliyor. Bilgisi olmayan vatandaş, imalatçıyla muhatap olmuyor. İskânı, yani “oturulabilirlik” belgesi olmayan ev veya işyerine belediye hizmetleri verilmiyor; su, doğalgaz, elektrik bağlanmıyor. Tüm bunlara sahip olmayan konutlar, emlak firmaları tarafından satışa sunulmuyor, hukuki durumunda eksiklik olan binaların arzı baştan engelleniyor. Detaylarla kafanızı şişirmek istemiyorum ama tüm bunların Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenmesi gerekiyor. Çok da zor olmayan ve bilinen bir yol. Niye uygulanmadığını anlamak mümkün değil.

***********

HEM PROMOSYON HEM DAYAK

HİÇBİR dayanağım olmadan “UBER’in Türkiye’deki operasyonunda biraz gariplik var” demiştim. Gerçekten bir gariplik var. Normal değil. Bir kez daha söyleyeyim, UBER’e karşı değilim ama yasal olmasından yanayım. Bir ihale olsun, UBER de, başka işletmeciler de girsin, bedelini ödesin, kamuya katkı sağlasın, denetimi ve kurallarını kamu otoritesi yapsın, UBER de olsun başkaları da fikrimi tekrarlayayım. Ancak mevcut durumda bir gariplik olduğu konusundaki tezim de giderek güçleniyor. THY, yani Türkiye’nin bayrak taşıyıcı milli havayolu şirketi, yolcularına “UBER promosyonu” yapıyormuş. Yeni öğrendik. THY, hediye olarak Türkiye’de 50 TL, ABD’de 20 dolar, İngiltere’de ise 10 sterlinlik UBER indirim kodu gönderiyormuş. Oldukça ilginç bir durum. Bir yandan Türkiye’nin milli havayolu, UBER yolculuğu hediye ediyor, diğer yandan UBER sürücüleri THY’nin merkez üssünde, Atatürk Havalimanı’nda meydan dayağı yiyor, araçlarının camı çerçevesi indiriliyor. Gerçekten bir gariplik yok mu bunda! ***********

MAHALLE ARKADAŞLARI 

BAZI okurlar soruyor: “Fatih Bey, biliyoruz ki Murat Bardakçı da, Ertuğrul Özkök de iyi arkadaşlarınız. Ama köşenizde en çok onlarla polemiğe giriyorsunuz. Bu nasıl arkadaşlık?” Çok doğru bir sual. Her ikisiyle de zaman zaman didişiyoruz. Ve evet her ikisiyle de iyi arkadaşız. Niye onlarla tartışıyoruz biliyor musunuz? Çünkü ancak onlarla düzeyli, medeni bir şekilde didişebiliyoruz. Fikirlerimiz farklı olsa da, aynı siyasi görüşleri zaman zaman paylaşıp zaman zaman paylaşmasak da, bildik, tanıdık, mahalle arkadaşlarıyız. Fikir ya da yaşam tarzı ayrılıklarının dost olmaya engel olmadığını biliyoruz. Onlarla centilmenler gibi boks yapmak ve maç bitince sarılıp kucaklaşıp birlikte yemeğe gitmek mümkün. Biliyoruz ki, birbirimizin belden aşağısına tekme atmayız. ***********

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Tembelliğimizin faturasını rakibe çıkarmadığımız zaman.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

FatihAltaylı
  • Geçmiş yazılar

TümüFatihAltaylı
Adalet
Köşe Yazıları
Adalet

Fatih Altaylı

Aralık 1, 2025

Bize Biraz Müsaade
Köşe Yazıları
Bize Biraz Müsaade

Fatih Altaylı

Ekim 6, 2025

Silivri Günlüğü - 73
Köşe Yazıları
Silivri Günlüğü - 73

Fatih Altaylı

Ekim 2, 2025

  • Videolar

TümüFatihAltaylı
"Şarkı yapmak mutlu adam işi değil" görseli
FatihAltaylı
YouTube
Bedia Ceylan Güzelce & Özer Atik"Şarkı yapmak mutlu adam işi değil"Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 00:22 Bir günü nasıl geçiyor? 05:04 Müzik ile arası nasıl? 15:23 Şarkılarını nasıl yapıyor? 18:24 Yalçın Turan hayatına ne kattı? 20:08 Yaptığı programlarda etkilendikleri neydi? 23:37 Seyircide eskiden yeniye ruh hali değişiyor mu? 24:54 Yapay zekaya bakış açısı nedir? 30:36 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Aralık 14, 2025
"Yemek konusunda gerçekten pahalıyız" görseli
FatihAltaylı
YouTube
Bedia Ceylan Güzelce & Oğuz Yenihayat"Yemek konusunda gerçekten pahalıyız"Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 00:20 Bir günü nasıl geçiyor? 01:00 Kendi işini nasıl tanımlıyor? 06:43 Başına tuhaf şeyler geliyor mu? 08:50 Bir yeri beğenme kriterleri nelerdir? 13:27 Türkiye'ye ait olan ve tüm dünyanın bilmesini istediği neler var? 16:50 Türkiye'yi gezerken onu en çok şaşırtan ne oldu? 19:30 Türk ve Yunan mutfakları arasındaki rekabet hakkında ne düşünüyor? 21:06 Yurt dışına giderken yanında Türkiye'den ne götürüyor? 23:06 Yılbaşında yiyebileceğimiz öneriler listesi 27:28 Yemek konusunda bir yerin iyi olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? 31:16 Gıdaların pahalılığı hakkında ne düşünüyor? 35:15 Türkiye'deki ve yurtdışındaki sokak lezzetleri arasında nasıl farklar var? 36:11 Sokak lezzetlerinde Türkiye'yi nasıl buluyor? 39:00 Türk mutfağı ve kültürünün sosyal medya üzerinden tanıtımları 42:00 Yemek sektöründeki güvensizlik ve denetimsizlik 42:36 İçerikleri hangi kanallardan takip edilebilir? 43:45 Türkiye'de asla unutamadığı lezzetler 46:00 Yurtdışından misafirleri gelse yemek için nerelere götürür? 50:20 Yapmayı düşündüğü başka ne tür projeler var? 52:03 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Aralık 7, 2025
Fatih Altaylı'nın savunması - Barolar Birliği Başkanı Avukat Erinç Sağkan görseli
FatihAltaylı
YouTube
Videolar yorumluyorFatih Altaylı'nın savunması - Barolar Birliği Başkanı Avukat Erinç SağkanTeke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Aralık 5, 2025