İstanbul 17°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları
detail banner reklam

Bilime dava

Köşe Yazıları

Fatih Altaylı

Eylül 2, 2022

Bilime dava

Aslında bu meseleyi yazmak niyetinde değildim. Bu olayı büyütmek istemiyordu Celal Şengör. Ben de ona hak veriyordum. Çünkü belli ki, birileri ortamı germek, toplumsal fay hatlarını derinleştirmek, gerilim yaratmak için her şeyi yapıyordu ve Celal Şengör de, Gülşen gibi bu iş için kullanmaya çalışacakları bir figürdü. Bu niyettekilerin değirmenine su taşımak ise Celal Şengör’ün son isteyeceği şey idi. Ben de sadece sevgili Celal Şengör ile birlikte gidip bu son derece saçma çağrıya karşılık verirken yanında olacaktım. Hatta grup olarak bu desteğimizi göstermek niyetindeydik. Ötesi değil. Ama konu gördüğüm kadarı ile medyaya aksetti. Şengör’ün arzusu hilafına mesele haline geldi. Olay şu. Celal Şengör, katıldığı bir Teke Tek Bilim programında, Hazreti Musa’nın yaşadığına dair bir kanıt olmadığını, tarihi bir kişilik olarak yaşadığı kesin olarak bilinen tek peygamberin Hz. Muhammed olduğunu söyledi. Bu sözleri, dünyanın herhangi bir başka yerinde bilimsel bir cümle olarak algılanır ve kimse de üzerinde durmazdı. Gerek Hz. Musa gerek Hz. İsa üzerine bu tartışma, yani yaşamlarına ait kayıt, belge bulanmaması meselesi evrensel olarak teolojinin uğraştığı ve tartışılan bir meseleydi.

Celal de bu konuyu Türkiye’nin en önemli felsefe profesörlerinden birinin Harran kazılarını yürüten arkeolog Prof. Mehmet Önal’ın bulunduğu tamamen bilimsel bir ortamda açtı. Ben Türkiye’nin ne halde olduğunu bilen biri olarak, konuyu kapatmaya çalıştıysam da, aslında sonuç olarak ortam bilimsel bir tartışma için olabilecek en doğru ortamdı. Buna rağmen RTÜK Diyanet’in bilimsel yaklaşımla hiç ama hiç ilgisi olmayan, maksatlı yaklaşımı sonucunda Celal Şengör’ün bu sözleri sarf ettiği programa ceza verdi. Biz de Habertürk olarak bu cezayı bilimsel bir tartışma ortamı yaratmak için yargıya taşıma kararı aldık. Tüm bilimsel argümanlarla, bu tartışmayı yargıya taşıyacak, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gidecektik. Ama ben Türk yargısının buna gerek bırakmayacağından da emindim. Tam bu arada Gülşen hakkında mahkumiyet talep eden savcı, Celal Şengör’ü de ifadeye çağırdı ve 10 gün içinde gelmesini talep etti. Normalde Celal Hocamız bugün ifade veriyor olacaktı. Ancak daveti yollayan savcı izne ayrılmıştı. Muhtemelen haftaya bu ifade verilecek. Bu arada Celal Şengör’ün böyle bir gerekçe ile ifadeye çağrılmış olması, dünyadaki bilim çevrelerinde büyük bir tepkiye neden oldu. Celal Şengör’ün üye olduğu Rus ve Amerikan bilimler akademileri başta olmak üzere, tüm saygın üniversiteler İtalyan Bilimler Akademisi, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü, İtalyan CNR-ISMAR, Palermo Üniversitesi, İtalyan Jeoloji ve Volkanoloji Enstitüsü Türk hükümetine ve Adalet Bakanlığı'na mektuplar yazarak, duydukları endişeyi dile getirdiler. Çünkü Celal Şengör emekli olmasına rağmen hala tüm bu kurumlar ile pek çok ortak proje yürütüyor ve Celal’in başına gelecek her türlü iş, evrensel bilime de bir çomak sokmuş olacak. Türkiye’nin ayıplar hanesine ise bir büyük not daha düşülmüş olacak. Yine de soğukkanlı olmak lazım. Akıl ve sağduyu her zaman akılsızlığa üstün gelecektir. Er ya da geç.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
Golü ye, tehlikeyi atlat
Köşe Yazıları
Golü ye, tehlikeyi atlat

Fatih Altaylı

Mayıs 22, 2026

Dostu olmayan adam
Köşe Yazıları
Dostu olmayan adam

Fatih Altaylı

Mayıs 21, 2026

Hiçbir şey yeni değil
Köşe Yazıları
Hiçbir şey yeni değil

Fatih Altaylı

Mayıs 20, 2026

  • Videolar

Tümü
"Atatürk'ü anlamak için tek kitap yeterli değil!" görseli
3 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Fatih Altaylı - Teke Tek Kitap"Atatürk'ü anlamak için tek kitap yeterli değil!"Kitapyurdu: https://www.kitapyurdu.com/?srsltid=AfmBOorlol9UhdW5ABYzEMpGL1N1tYeOW-RfhiwgTMoyO3DNHb2uF-Z6 🔎 Teke Tek Kitap’ta her ay farklı kitapları mercek altına alıyor, yazarlarını, konularını ve tartışmaya açtıkları meseleleri konuşuyoruz. 00:00 Giriş 03:27 Atatürk hakkındaki kitaplar 05:52 Lord Kinross'un "Atatürk" kitabı 11:13 Nutuk 12:38 Afet İnan'ın "Atatürk hakkında hatıralar ve belgeler" kitabı 20:25 Edward Casey "Mekânın kaderi" kitabı 21:26 Turan Farajova'nın "İstanbul Apartmanları" kitabı 24:21 Fabio Grassi'nin "Atatürk" kitabı 26:07 Ahmet Kuru'nun "İslam" kitabı 34:29 19 Mayıs 36:56 Şiir kitapları 39:12 Kapanış #işbirliği
Mayıs 19, 2026
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: “Ticarette başarısız olduğum için tiyatrocu oldum” görseli
5 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Alper KulFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: “Ticarette başarısız olduğum için tiyatrocu oldum”Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 02:22 Trabzonlu olması 05:10 Amerika'da neden tiyatro okumaya gitti? 07:34 Boş vakitlerinde hammallık mı yapıyordu? 11:23 Ferzan Özpetek'le Hamam filmindeki rolü neydi? 13:00 BKM'nin kuruluşundan beri orada mı? 19:50 Oynadığı diziler neler? 23:49 Askerlik anıları 29:00 Güldür Güldür'de oynamak yorucu değil mi? 33:53 Güldür Güldür'den neden ayrıldı? 35:33 Barselo oyunu nedir? 38:15 En sevdiği branş hangisi? 39:38 Çocuklarının isimleri 40:27 “Erkekler kendini ifade etmekte zorlanıyor” cümlesi 43:43 Evlilik nasıl gidiyor? 48:21 Ticari girişimlerindeki başarısı? 1:00:11 Şu anda olan oyunları neler? 1:01:09 Ortam sanatçı açısından zorlayıcı mı? 1:04:03 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Mayıs 17, 2026
Hantavirüs, Covid-19’dan daha büyük tehlike mi? görseli
5 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Prof. Dr. Önder Ergönül & Fatih AltaylıHantavirüs, Covid-19’dan daha büyük tehlike mi?Espresso, cold brew, filtre kahve; tek cihazda. Ninja Luxe Café Premier'ı keşfedin: https://www.sharkninja.com.tr/collections/ozel-fiyatlar?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_April26 https://www.sharkninja.com.tr/products/ninja-luxe-cafe-premier-espresso-makinesi-es601eu?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_kahve_makinesi_April26 Shark PowerDetect Clean&Empty ile güçlü algılama ve Auto-Empty sistemiyle toza temas etmeden hijyenik temizliği keşfedin: https://www.sharkninja.com.tr/products/shark-powerdetect-clean-empty-sarjli-dikey-supurge-gold-ip3251eut?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_supurge_April26 #işbirliği 00:00 Giriş 04:08 Hantavirüs nedir? 08:22 Hantavirüs türleri 10:29 Hantavirüs yayılan gemideki ilk vakalar ve dünyadaki geçmişi 24:01 Türkiye'deki hantavirüs vakaları 27:22 Hantavirüsün belirtileri 31:49 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi 37:58 Hantavirüs yayılan gemideki insanların karantinaya alınması gerekiyor mu? 39:26 Bu gemideki hantavirüs solunum yolu ile mi yayılıyor? 40:26 Dünya Sağlık Örgütü gemideki insanların durumlarını tek tek takip ediyor mu? 41:38 Koç Üniversitesi'ndeki çalışmaları nasıl gidiyor? 44:38 Hantavirüs ismi nereden geliyor? 45:33 Önümüzdeki dönemlerde korkmamız gereken yeni virüsler olacak mı? 46:27 Grip ve zatürre aşıları 47:46 Aşıların kalp krizi yapma riskleri var mı? 51:03 Kapanış
Mayıs 17, 2026