İstanbul 16°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları

Yazı İçeriği

  • Masada olsun listede olmasın mantıklı mı!

  • 30 bin konutluk tazminat

  • Kimsenin günahını almayın

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

detail banner reklam

Masada olsun listede olmasın mantıklı mı!

Köşe Yazıları

Fatih Altaylı

Nisan 10, 2023

Yazı İçeriği

  • Masada olsun listede olmasın mantıklı mı!

  • 30 bin konutluk tazminat

  • Kimsenin günahını almayın

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

30 bin konutluk tazminat

Adaylar belli oldu.

Çok açık ki, her iki ittifak da, gerek ortak listeler, seçime ortak liste girilecek yerler konusunda hatalar yapmış.

Mesele kişisel ikbal olunca kişiler partiden önemli, mesele siyaset olunca parti ülkeden önemli hale gelebiliyor belli ki!

Üçüncü ittifak ise çok önceden yazdığım gibi Yeşil Sol Parti’ye ağırlık vermiş ve yine çok önceden dediğim gibi HDP’nin ağır isimleri listelerde yer almıyor. Olası bir kapatma ve siyasi yasak halinde TBMM’de zayıf kalmamak için.

CHP seçmeninde ise belli ki tepki var.

Bunu CHP’li medyadan anlayabiliyoruz.

Bazı isimlerin CHP listelerinden aday gösterilmesinden, DEVA ve Gelecek partili adayların CHP’nin güçlü olduğu yerlerde CHP listesinde yer almalarına kızmışlar.

Bu kızgınlığı anlamak mümkün değil.

Hem aylardır bu partiler ile ittifak masasında oturacaksınız.

Hem bu masayı bozmak isteyenlere ağır eleştiriler yönelteceksiniz.

Hem mevcut iktidar koalisyonunu ancak bu masanın ortak gücüyle yeneceğinizi bileceksiniz.

Hem masa dağılmasın diye aylardır uğraşacaksınız.

Hem "Biz niye AK Parti eskileri ile aynı masada oturuyoruz" diye haklı olarak sormayacaksınız.

Sonra listeler açıklanınca “Ne işi var bunların CHP ile” diyeceksiniz.

Ne bekliyordunuz yani, bu partilerin CHP’ye kayıtsız şartsız desteğini mi!

Hadi oy verecek vatandaşı anlıyorum da, anlı şanlı gazetecilerin buna gösterdiği tepkiyi anlamakta zorlanıyorum.

Ne umuyordunuz sahiden!

Bana gelince.

Listelere bakınca güldüm.

CHP biraz “NEO-AKP” olmuş.

Ama farklı bir şey zaten beklemiyordum.

14 Mayıs günü iktidarın değişmesi halinde, 15 Mayıs’ta 2002’ye dönmeyi beklemediğim gibi.

Ama bu kadarı benim için bile şaşırtıcı oldu.

CHP listelerinde tek iyi şey, büyükelçi Namık Tan’ı görmek oldu.

Oy vereceğim seçim bölgesinde ise oy vermeyi düşündüğüm iki partinin de, oy vermeyi düşünmediğim adaylar göstermiş olması keyfimi kaçırdı.

Ama biliyorum ki bu seçim kişilik meselesi değil.

Günlerdir yanıtını merak ettiğim bir mesele ile ilgili gelişmeleri izlemeye çalışıyorum.

Konu Türkiye’nin Irak Kürdistanı’ndan yıllardır aldığı petrol.

Biliyorsunuzdur, Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile yaptığı anlaşma ile bu ülkeden, bazı aracılarla petrol alıyordu.

Ancak IKBY’nin sattığı petrolden elde ettiği geliri Irak merkezi yönetimi ile paylaşmasını gerektiren bir anlaşması var.

Daha doğrusu Irak Kürt yönetiminin çıkardığı petrolü Irak’ın petrol şirketi SOMO’ya vermesi, SOMO’nun da buradan elde ettiği gelirin bir bölümünü Kürt yönetimine aktarması gerekiyor.

Daha doğrusu gerekiyordu.

Merkezi yönetim ile Kürt yönetimi arasında yıllardır süren bu sorun, 2014 yılında yapılan bu uzlaşma ile çözülmüş ancak bir yıl bile geçmeden 2015 yılında Kürt yönetimi beklediği geliri elde edemediği gerekçesi ile anlaşma bozulmuştu.

Ve Erbil yönetimi petrolü doğrudan kendi satmaya başlamıştı.

Merkezi yönetim Türkiye ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki bu ticareti uluslararası tahkime taşıdı ve Türkiye’yi 1.4 milyar dolar artı faizleri olmak üzere tazminata mahkum ettirdi.

Irak’ın başka talepleri reddedilmiş olsa da, bu tazminat kesinleşti.

Her ne kadar iktidar “Irak da Türkiye’ye tazminat ödeyecek” iddiasında ise de bu konuda ortada somut bir şey yok.

Merak ettiğim ise şu.

Bu tazminatı niye Irak Kürt Bölgesel yönetimi değil de Türkiye ödüyor? Sonuçta yaptığı anlaşmaya uymayan taraf Irak Bölgesel Kürt yönetimi.

Bu petrolü buradan satın alan kim, Türkiye mi, bazı şirketler mi! Şirketler ise tazminatı niye devlet ödüyor!

Varsa Irak’ın bize ödeyeceği iddia edilen tazminat ne kadar!

IKBY petrol ihracatı konusunda Irak merkezi yönetimi ile yeniden anlaşmak üzere. Bu anlaşma Türkiye’nin ödemesi gereken tazminatı da ortadan kaldıracak mı!

Sonuçta 1.4 milyar dolar az para değil.

En azından deprem bölgesinde 25-30 bin yeni konut demek.

Kimsenin günahını almayın

Günlerdir herkes bir kadının kolundaki saati konuşuyor.

Bir televizyon kanalında program yapan birinin, muhalefete verip veriştirirken koluna taktığı saati.

Bu kişinin saati ile ilk gündeme gelişi değil.

Daha önce de aynı markanın bir başka saati ile askeri harekat bölgesinde poz vermiş ve eleştirilerin hedefi olmuştu.

Şimdi yine aynı markanın bir başka modeli ile gündemde.

Bu kez eski bir AK Parti milletvekili saati görünce bir sunucunun en alt ve en üst maaşları belli demiş ve “Nasıl oluyor da, 2.5 milyon liralık bu saati takabiliyor” diye sordu ve konu gündem oldu.

Ben size söyleyeyim.

O saat iddia edildiği gibi 2.5 milyon TL falan etmez.

Evet aynı markanın, yani Rolex’in aynı modelinin yani Daytona’nın, aynı malzemeden yapılmış olanının, yani altının karaborsada 2.5 milyon TL’ye satılanı var ama bu saat o saat değil.

Karaborsada 100 ila 130 bin dolar arasında satılan yani hemen hemen 2.5 milyon TL eden Rolex Daytona, sarı altın John Mayer modeli.

Kadının kolundaki ise Rolex Daytona Rose Gold.

İkisinin de Rolex bayisindeki fiyatı 37 bin 200 dolar.

Ama sarı altın olanın karaborsa fiyatı 130 bin dolar, diğeri ise 40, bilemediniz 50 bin dolar.

Yani en fazla 1 milyon TL.

Bu durum saati alan ile veren arasında bir sorun yaratır mı bilmem ama en azından siz kimsenin günahını almayın derim.

NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

Sürekli millilikten bahsedenler, para ile vatandaşlık satanlara tepki gösterdiği zaman.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
Hacıosmanoğlu niye nisana kadar kalmak istiyor?
Köşe Yazıları
Hacıosmanoğlu niye nisana kadar kalmak istiyor?

Fatih Altaylı

Ekim 13, 2026

Toptan geçme fırsatı kaçtı
Köşe Yazıları
Toptan geçme fırsatı kaçtı

Fatih Altaylı

Ekim 12, 2026

7 Mehmet ve Tersane İstanbul
Köşe Yazıları
7 Mehmet ve Tersane İstanbul

Fatih Altaylı

Ekim 11, 2026

  • Videolar

Tümü
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: “Tuzlu Kahve hayaldi gerçek oldu” görseli
3 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Eda EceFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: “Tuzlu Kahve hayaldi gerçek oldu”Hayattaki gerçek lüks, kaliteli bir uykudur. Kaliteli uyku deneyimini keşfetmek için Yatsan mağazaları ve yatsan.com’a davetlisiniz. www.yatsan.com Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 03:05 Eda Ece'nin hikayesi nasıl başladı? 08:38 Üniversite eğitimi ile oyunculuğu bir arada nasıl götürdü? 16:50 "Yasak Elma" dizisi nasıl oluştu? 23:19 Bir senaryo yönetmeyi düşünüyor mu? 25:58 "Pis Yedili" dizisi 29:33 Batuhan Tuncer ile olan evliliği 39:47 "Tuzlu Kahve" dizisinin başlangıç hikayesi 45:56 Eda Ece'nin gelecekteki planları neler? 53:01 Astrolojiye olan ilgisi 59:21 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor. #işbirliği
Ekim 11, 2026
Dünyanın geleceği çiplere mi bağlı? görseli
3 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Ayşegül İldeniz & Fatih Altaylı - Teke Tek BilimDünyanın geleceği çiplere mi bağlı?00:00 Giriş 03:43 İleriye bakan tabiri nedir? 11:28 Çip neden bu kadar önemli hâle geldi? 23:42 Çip üretimi için ne kadar bir yatırım lazım? 24:29 Çin’deki çip durumu ne? 28:12 Veri merkezlerinin durumu ne olacak? 33:59 Amerika altyapıyı yenilemeyi düşünmüyor mu? 35:23 Veri merkezleri dünyaya yayılabilir mi? 37:45 Yapay zekâ şirketlerinin büyüklüğü nereye kadar gidecek? 43:22 Yapay zekâ bir balon oluşturdu mu? 46:10 Yapay zekâ işleri nasıl ele geçirebilir, işleri elimizden alabilir mi? 53:58 Yapay zekâ hukuk ile nasıl ilişkilendirilecek? 1:00:16 Yapay zekânın fikri gelişir mi? 1:01:27 “Next Big Thing”, bir sonraki büyük şey terimi, kavramı nedir? 1:05:39 Kitabında nelerden bahsediyor? 1:09:23 “Brain Rot” kavramı nedir? 1:11:13 Otomobil teknolojisi nereye gidiyor? 1:17:53 Yapay zekâ dünyada bir fırsat eşitliği sorunu mu? 1:29:43 Kapanış
Ekim 11, 2026
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Türk bilardosu başarı mirasına sahip!" görseli
FatihAltaylı
YouTube
Güzin Müjde KarakaşlıFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Türk bilardosu başarı mirasına sahip!"Hayattaki gerçek lüks, kaliteli bir uykudur. Kaliteli uyku deneyimini keşfetmek için Yatsan mağazaları ve yatsan.com’a davetlisiniz. www.yatsan.com Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 02:45 Bilardo ile nasıl tanıştı, hikâyesi nasıl gelişti? 06:01 Voleyboldan neden uzaklaştı? 09:06 İlk katıldığı şampiyonada derece yapabildi mi? 09:46 Üniversite ile bilardo beraber gidebildi mi? 11:36 İyi bir ıstaka kaç para? 13:41 3 senede bilardo çözülebilir mi? 14:55 Bir bilardo şampiyonu kaç saat bilardo oynar? 16:01 Türkiye’de bilardocular nasıl seçiliyor? 17:18 PBA sadece Kore’de mi var? 17:06 Bilardoda takımlar var mı, yoksa bireysel giden bir spor mu? 18:12 Bilardo pahalı bir iş mi? 18:47 Bilardodan para kazanabiliyor mu, avukatlıkla beraber nasıl yaptı? 19:52 Senede kaç turnuva var? 21:43 Türkiye 3 ana dalda şampiyon olan ülkelerden mi? 22:46 Türkiye’de kaç bilardocu var? 24:45 Bilardo yaşam tarzını etkiler mi? 26:02 Vuruş hesaplarını nasıl yapıyorlar? 29:52 Basit alınacak bir sayıyı daha havalı vurduğu oluyor mu? 30:41 Istakanın ucuna neden tebeşir sürülür? 32:35 Bilardoda masadan masaya fark olur mu? 35:14 Bilardoda kadınlar için de bir kıyafet düzeni var mıdır? 37:14 Evinde bir bilardo masası var mı? 39:35 Eskiye göre Avrupa’da bilardo daha mı az revaç görüyor? 41:16 Bilardonun bir yaşı var mı? 42:52 Bilardo bir centilmenlik sporu mu? 43:54 Beyaz topla başlayıp bitirilen eller oluyor mu? 44:40 Bilardonun simülatörü var mı? 45:52 Gelecek için bir şampiyonluk sözü verebilir mi? 48:16 Kapanış #işbirliği YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Ekim 4, 2026