İstanbul 22°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları

Yazı İçeriği

  • Smokinli kuşlar gözden düşmüş

  • Boğaziçi’ne yaptıklarınızdan utanıyor musunuz!

  • Celal Hoca Galilei’nin akademisine üye oldu

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

detail banner reklam

Smokinli kuşlar gözden düşmüş

Köşe Yazıları

Fatih Altaylı

Temmuz 28, 2023

Yazı İçeriği

  • Smokinli kuşlar gözden düşmüş

  • Boğaziçi’ne yaptıklarınızdan utanıyor musunuz!

  • Celal Hoca Galilei’nin akademisine üye oldu

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

Boğaziçi’ne yaptıklarınızdan utanıyor musunuz!

Merkez Bankası’na dün akşam saatlerinde “yeni” atamalar yapılınca telefonum çalmaya başladı.

“Bu atamalar neye delalet eder” diye.

Birini şahsen, diğerlerini ismen bildiğim üç atama da, son derece doğru, son derece yerinde atamalardır.

Bu üç isim arasında şahsen tanıdığım Prof. Dr. Cevdet Akçay, siyasi iktidar hangi parti ya da hangi görüşten olursa olsun hiç düşünmeden Merkez Bankası’nda başkanlık dahil her türlü görevin verilebileceği bir isimdir.

Kendisi ve görüşleri hakkında daha fazla fikir edinmek isteyenler, defalarca konuk olduğu Teke Tek programlarını Youtube’dan bulup izleyebilirler. İzledikçe de bu atamanın şaşırtıcı derecede doğru bir atama olduğunu kendileri göreceklerdir.

Fatih Karahan ise New York Fed’de araştırmacı olarak görev yapan ve Merkez Bankacılığı konusunda güven duyulması gereken bir isim.

Hatice Karahan da Türkiye’de ekonomi bürokrasisinde oldukça tecrübe sahibi ve reel sektörün sivil toplum kuruluşları ile uzun zamandır ilişki içinde.

Peki bu atamalar ne anlama geliyor?

Çok açık anlamı şu; Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan, son birkaç haftada AK Parti içindeki bir kanattan ve Saray’a yakın bazı isimlerden aldıkları “yapıcı olmayan” eleştirilere rağmen güçlerini koruyorlar ve arttırıyorlar.

Ve yine bu atamalar yıllardır AK Parti’nin ve Beştepe’nin burnunun pislikten çıkmamasına neden olan smokinli kuşlar grubunun ve bu grubu besleyenlerin etkisinin giderek azaldığını, artık bu kuşları kimsenin takmamaya başladığının da göstergesi.

Bu da en azından ekonomi yönetiminde aklın yeniden egemen olmaya başlayacağının göstergesi.

Yine Boğaziçi…

AK Parti iktidarının son yıllarda peş peşe yaptığı hatalardan biri de, Boğaziçi Üniversitesi’ne önce Melih Bulu’yu, ardından da yardımcısı Naci İnci’yi rektör atayarak üniversite içindeki barışı sabote etmeleri idi.

Bu iki isim de, göreve geldikten sonra büyük hatalar yaptılar.

Hırs ve öfke ile yanlış kararlar, yanlış atamalar ve ayıplı görevden almalar ile üniversiteye hızla seviye kaybettirdiler.

Batıdaki benzer üniversitelerde en itici güçlerden biri olan Mezunlar Derneği ile ilişkileri kopardılar.

Tam tabiri ile Türkiye’nin bu gözde üniversitesinin içine “SIÇTILAR”.

Ve bakın Allah’ın işine, şu anda Cumhurbaşkanlığı kabinesinde de, ekonomi yönetiminde Boğaziçi üniversiteliler ağırlıkta.

Dün Merkez Bankası yönetimine atanan üç kişinin üçü de Boğaziçi Üniversitesi mezunu.

Ve daha önce bir kez daha sorduğum gibi sorayım.

“Acaba iktidar Boğaziçi Üniversitesi’ne reva gördüğü muameleden utanıyor mu?”

Bu üniversiteye yaptıklarından ötürü, gelecekte Türkiye’yi yönetecek olanların bu üniversiteden bugünkü gibi insan kaynağı bulamayacaklarının farkında mı!

Celal Hoca Galilei’nin akademisine üye oldu

Son iki yıl içinde, benim sevgili dostum, arkadaşım Celal Şengör’ü çok üzen iki olay oldu.

Fransa Bilimler Akademisi, Prof. Celal Şengör’ü üye yapacaktı. Bütün prosedür tamamlanmış, sıra üyeliğin açıklanmasına gelmişti. Tam o sırada Türkiye’den bazı isimler devreye girdi. Akademi nezdinde Celal ile ilgili yalanlarla dolu bir karalama kampanyası başlattılar.

Fransız akademisi korktu, tartışmaların içine girmekten çekindi ve her şey tamam olmasına rağmen Celal’in üyeliğini açıklamaktan vazgeçti.

Daha sonra bir başka önemli kurum da aynı karalamalar nedeniyle Celal Şengör’e vereceği dünya çapındaki ödülü iptal etti. Bunlar benim sevgili dostumu çok ama çok üzdü.

Ben de Celal’e “Çeneni tut. Heyecanla dostum zannettiğin adamlara bile konuşuyorsun. Sonra birileri devreye girip üyeliğini engellemek için devreye giriyor. Bilimsel ünvanların, fesatlık ve siyaset nedeniyle güme gidiyor” dedim.

Ve bu kez çenesini tuttu.

Kimseye haber vermedi.

Ve Celal Şengör, bana göre dünyanın en köklü ve en saygın akademik kurumlarından biri olan Accademia dei Lincei’ye üye oldu.

Accademia dei Lincei, 1603 yılında Federico Cesi tarafından kuruldu.

Dünyanın en önemli bilim insanlarının pek çoğu bu akademinin üyesi olmuştur. Eski üyeleri arasında Galileo Galilei, Albert Einstein, Max Planck, Werner Heisenberg, Enrico Fermi gibi isimler var.

Dün Prof. Carlo Doglioni Celal’i arayarak, Accademia dei Lincei’ye yani “Vaşaklar Akademisi’ne” üye seçildiğini haber verdi. 

Akademinin adında vaşak geçiyor çünkü keskin gözleri ve uzağı görme yeteneğiyle bilinen vaşakların bu özelliğinin kendini bilime adamış kişilerde de olması gerektiğine atıf yapılmış.

Bazıları hâlâ Celal’e hakaret etmeye devam etsin.

O bizi bilim dünyasının zirvelerinde temsil etmeye devam ediyor.

NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

Bilime ve bilgiye düşman olmadığımız zaman.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
CHP, beis ve yeis
Köşe Yazıları
CHP, beis ve yeis

Fatih Altaylı

Temmuz 6, 2026

Fikir açıklamama özgürlüğü yok mu!
Köşe Yazıları
Fikir açıklamama özgürlüğü yok mu!

Fatih Altaylı

Temmuz 5, 2026

Deniz Göktaş KKK’na ne dedi
Köşe Yazıları
Deniz Göktaş KKK’na ne dedi

Fatih Altaylı

Temmuz 4, 2026

  • Videolar

Tümü
Yunan metin çevirilerinin bilime katkısı görseli
Dün
FatihAltaylı
YouTube
Prof. Dr. Celal Şengör & Fatih Altaylı - Teke Tek BilimYunan metin çevirilerinin bilime katkısıShark FlexBreeze Portatif Fan - Eviniz ve Bahçeniz İçin Mükemmel Serinlik Çözümü! https://www.sharkninja.com.tr/products/shark-flexbreeze-portatif-fan-fa220eu?utm_source=fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_fan_Jun26 00:00 Giriş 05:01 Solvay Konferansı fotoğrafı 07:11 Solvay Konferansı fotoğrafı bugün çekilebilir mi? 10:36 İrlandalı keşişlerin kopyaladığı eski metinler 13:52 Aristo ve doğa bilimleri 24:32 Hrıstiyanlar nasıl gelişim gösteriyor? 27:53 Modern bilimin başlangıcı 35:44 Galile'den önceki bilim adamları problemleri fark edemediler mi? 38:09 İslam dünyasının geçmiş dönemde bilimde Batı'dan geride kalmasının sebepleri 46:50 Kapanış #işbirliği
Temmuz 5, 2026
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Ömürlük koleksiyonu 1,5 yılda yaptım!" görseli
Dün
FatihAltaylı
YouTube
Koleksiyoner Mehmet ÇebiFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Ömürlük koleksiyonu 1,5 yılda yaptım!"Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 02:28 Saat koleksiyonu işi nereden çıktı? 19:01 Hangi saat markalarına sahip? 23:53 Koleksiyonerlik pahalı bir iş mi? 29:47 Türk hat sanatı hak ettiği yerde mi? 42:20 Murat Bardakçı'nın "Türk resmini sanattan saymam" cümlesi 51:15 Eserin değerini nasıl belirliyor? 1:05:07 Pandemi döneminde eserlerin fiyatları neden yükseldi? 1:08:36 Çatı Müze işi ne durumda? 1:19:20 Kapanış #işbirliği YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Temmuz 5, 2026
"Ajda Pekkan ve Manifest Kuşağı" görseli
4 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Fatih Altaylı & Bedia Ceylan Güzelce"Ajda Pekkan ve Manifest Kuşağı"Sanatın büyülü dünyasına birlikte dalıyoruz! 🎨🎬🎶 Resimden tiyatroya, müzikten edebiyata, danstan dijital sanata kadar uzanan geniş bir yelpazede, farklı bir sanat dallarına dair özgün içerikler, keyifli sohbetler ve ilham veren hikayelerle karşınızdayız. 00:00 Giriş 00:15 Deniz Göktaş'ın stand-up gösterisi 03:27 24 Haziran 2026 Scorpions İstanbul konseri 06:50 Kars'taki Gastronomi Film Festivali 08:36 Dua Lipa'nın evliliği 10:21 Fatih Altaylı evlilik hakkında ne düşünüyor? 13:28 Manifest grubu 17:02 Yaz ayındaki konserler 30:51 Fatih Altaylı'nın yakın tarihteki dünya hakkında düşünceleri 36:18 Christopher Nolan'ın "The Odyssey" filmi 36:40 İstanbul Caz Festivali 37:41 Fatih Altaylı dizi-film izliyor mu? 40:03 Kapanış #işbirliği
Temmuz 2, 2026