İstanbul 16°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları

Yazı İçeriği

  • Madem öyle, CHP’nin adayı Kılıçdaroğlu olmalı

  • İYİ Parti’den sürpriz gelebilir

  • Kemalciler İYİ Parti’yi zaten istemiyor

  • Göçmensever ırkçılar

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

detail banner reklam

Madem öyle, CHP’nin adayı Kılıçdaroğlu olmalı

Köşe Yazıları

Fatih Altaylı

Eylül 12, 2023

Yazı İçeriği

  • Madem öyle, CHP’nin adayı Kılıçdaroğlu olmalı

  • İYİ Parti’den sürpriz gelebilir

  • Kemalciler İYİ Parti’yi zaten istemiyor

  • Göçmensever ırkçılar

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

İYİ Parti’den sürpriz gelebilir

Meral Akşener’in “Yerel seçimlerde hiçbir parti ile işbirliği yapmayacağız, 81 ilde ve hemen hemen tüm ilçelerinde kendi adayımızı çıkaracağız” açıklamasının, Saray’a müjde olduğunu yazdım birkaç gün önce.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını almayı, neredeyse kendi Cumhurbaşkanlığı kadar önemseyen Erdoğan’ın, bu sayede İstanbul’u AK Parti’ye kazandırma ihtimalinin doğmasından son derece memnun olduğu aşikar.

İYİ Parti Genel Başkanı’nın bu sözlerine en az Erdoğan kadar hatta belki ondan daha fazla sevinenin ise Kılıçdaroğlu ve yancıları olduğunu görmemek ise mümkün değil.

Ancak yine de yine de bir korkuları yok değil.

“Ya İmamoğlu üzerinde tabanda bir uzlaşma olur ve seçilirse ne yaparız” korkusu.

Çünkü onlar da görüyor ki, İmamoğlu’nun CHP Genel Merkezine rağmen seçilme ihtimali var.

İYİ Parti’ye oy veren İstanbullu seçmenin parti bağımlılığının düşük olduğunu ve genel seçimde İYİ Parti’ye oy vermiş olmalarına rağmen, yerelde İmamoğlu’nu destekleyebileceğini görüyorlar.

Bu yüzden de CHP’nin trollerini ve maaşlı gazetecilerini şimdiden İmamoğlu’nun üzerine salmış vaziyetteler. İktidara yakın kanallarda, karanlık finansmanlı kanallardan maaş alan kimi CHP’li görüntülü gazeteciler de, genel merkezden gelen emirle İmamoğlu’nu yıpratma kampanyasını başlattılar bile. İktidar yanlısı kanallarda ve CHP’nin türlü vaatlerle elde ettiği part time gazeteci, part time siyasetçi sözde gazetecilerle İmamoğlu’nu hedef alacaklar.

İmamoğlu ise tavır alamayan ve genel merkez muhaliflerini bile birleştiremeyen, pragmatik olmayı beceremeyen, saplantılı bir siyasetçi olarak bu saldırılarla mücadele etme yeteneği zayıf bir isim. CHP genel merkezine olan taban tepkisini yönetmekten aciz tavrı ile bu süreci yönetme becerisine sahip değil ama her şeye rağmen muhalif seçmen seçeneksizlikten ötürü, onu seçenek olarak görüyor.

Genel merkez ve paralı askerleri ise İmamoğlu’nu paçavraya çevirip öyle aday yapmak, eğer buna güçleri yetmezse yani onlara rağmen İmamoğlu’nun hâlâ seçilme ihtimali var ise bu kez de İmamoğlu’nu aday yapmamak niyetindeler.

Aslında en doğrusu da bu.

Madem bu kadar istemiyorsunuz, İmamoğlu’nu aday yapmayın.

Ama bilin ki, İmamoğlu’nun alternatifi Mustafa Sarıgül değil. Hele hele oğlu Emir ya da Sarıgül ailesinin arzu ettiği üzere Şişli adayı olmuş bir Sarıgül hiç değil.

Madem İmamoğlu’nun genel merkeze rağmen kazanma ihtimalinden korkuyorsunuz, madem İmamoğlu’nu yetersiz ve liboş buluyorsunuz, madem aday dahi yapmayarak kazanma riskini ortadan kaldırmak istiyorsunuz.

CHP’nin elinde tek bir alternatif var.

O da Kemal Kılıçdaroğlu.

Cumhurbaşkanı adayı olarak İstanbul’da Erdoğan’ın önünde olmayı başardı. Erdoğan İstanbul’da yüzde 48 alırken, Kılıçdaroğlu hemen hemen yüzde 52 oy aldı. Bu yüzden de CHP’nin elinde İmamoğlu dışında İstanbul’u alma ihtimali olan en güçlü aday Kemal Bey.  

Üstelik şu anda milletvekili de değil ve partiyi yönetememekten başka bir işi de yok.

CHP’nin korkularından biri, benim Meral Hanım ile yaptığım röportajdan sonra İYİ Parti içinde başlayan tartışma.

Akşener’in “Bundan böyle CHP ile ittifak söz konusu değil” cümlesine yönelik parti içinde hiçbir olumsuz tepki yok.

Tavanda da, tabanda da CHP ile bir ittifaka sıcak bakan kalmamış. CHP’nin sağ seçmen gözündeki günahlarını paylaşmanın partinin iyiliğine olmadığı fikri çok hakim. Tabii bu genel seçimler için geçerli.

Ancak bu yerel seçimlerde aday bazında karşılık beklemeden destek olmaya engel olmamalı görüşüne sahip İYİ Partililer de yok değil.

Tabanda değil, genel merkezde.

İYİ Parti genel merkezinde Meral Akşener’e çok da uzak olmayan bir grupta “Güçlü olamadığımız yerlerde, parti ayrımı yapmaksızın, seçmenimize ters gelmeyecek adayları destekleyebilmeliyiz” fikri hakim. Bu fikri savunanlar, “Geçen yerel seçimlerde kimi yerlerde AK Parti adayını, hatta kimi yerlerde MHP adayını destekledik. Bunu da bu partilerle kurumsal bir işbirliği yapmadan, ülke menfaati için yaptık. Bu kez de kimi yerlerde CHP adayını, kimi yerlerde iyi hizmet yapan AKP adayını destekleyebilmeliyiz” diyorlar.

Mesela “Konya’da başarılı buldukları AKP’li mevcut belediye başkanını, Kars’ta keza mevcut AKP’li başkanı, İstanbul’da aday gösterilirse İmamoğlu’nu ve Ankara’da Mansur Yavaş’ı desteklemeliyiz” görüşü de var. “Cumhurbaşkanlığına layık gördüğümüz iki ismi yerelde desteklememek mantıklı değil” mantığı da burada geçerli.

Kimbilir belki de, CHP’de İmamoğlu’nu yıpratma kampanyasının nedeni bu görüşün CHP tarafına da iletilmiş olması olabilir.

Kemalciler İYİ Parti’yi zaten istemiyor

İYİ Parti’nin CHP ile ittifak ve hatta yerelde işbirliği yapmama kararı, CHP içinde Kılıçdaroğlu’na yakın ve hatta Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanlığı adaylığına iten ekipte bir rahatsızlık yaratmışa benzemiyor.

Hatta tam aksine “Bu kararlarının hiçbir önemi yok çünkü zaten aslında bizimle bir ittifak yapmamışlardı” diyorlar.

Böyle düşünmelerinin nedeni, Meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakı’na kaptırmalarının sorumlusu olarak İYİ Parti’yi görmeleri.

İYİ Parti’nin CHP ile ortak liste yapmayı kabul etmemesini, TBMM çoğunluğunu kaptırmalarının temel nedeni olarak görüyorlar.

Matematiksel olarak haksız da değiller.

Eğer İYİ Parti seçime adaylarını CHP listelerine koyarak girse idi, Cumhur İttifakı’nın TBMM’de çoğunluğu sağlayamayacağını düşünüyorlar, ki muhtemelen böyle olacaktı.

İYİ Parti ise “Böyle yapsaydık HDP kilit parti olacaktı” diyerek milliyetçi bir tavırla yanıt veriyor.

Benim gördüğüm ise şu.

Kılıçdaroğlu’nu aday olmaya ikna eden CHP’li grup, İYİ Parti’nin uzaklaşmasından memnun.

İYİ Parti’de ise bu grubu rahatsız eden CHP’li adayların desteklenmesine yönelik bir kapı aralanırsa kimse şaşırmasın.

Göçmensever ırkçılar

Göçmenseverlerin hedefinde Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ var.

Özdağ’a savaş açmış durumdalar ve işi tutuklanmasını isteyecek kadar ileri götürüyorlar.

Farkında olmadıkları ise şu.

Ümit Özdağ’ın faşist yaftası yiyecek kadar sert tavır almasının nedeni, aslında bu göçmenseverler.

Suriyeli ve Afgan aşığı bu tiplerin, bir bölümü suç makinasına dönüşme emareleri gösteren, kendi içinde mafyalaşmaya başlayan, gettolar oluşturan, toplum kurallarını hiçe sayan göçmenleri bile haklı görmeye başlamaları toplumdaki tepkiyi arttırıyor ve bu artan tepki karşısındaki vurdumduymazlık Ümit Özdağ’ın daha da sertleşmesine neden oluyor.

Bir grup göçmen kadın, herkesin kuyruk bekleyerek bindiği toplu taşıma aracına kural tanımaksızın öne geçerek binmeye çalışıyor. Buna tepki gösteren ve sıraya girmelerini isteyen yurttaşlar bu “göçmensever” Arap aşıkları tarafından “faşist, ırkçı, kötü kalpli, insafsız insanlar” olarak gösteriliyor. Kural tanımayanlar zavallı, kurallara uyulmasını isteyenler ise faşist oluyor.

Mahallede terör estiren, insanları bıçaklayan, silahla vuran, döven göçmen mazlum; buna tepki gösteren, kendini korumak isteyen ise suçlu ilan ediliyor.

Göçmenlerin işlediği suçlar istatistiklere yansımasın diye ört bas edilir, kayıt altına alınmazken, bunu talep edenler ırkçılıkla suçlanıyor.

Ümit Özdağ bazı söylemlerinde aşırıya kaçıyor olabilir.

Ama bunun aşırı görünmesinin nedeni göçmenseverlerin de aşırıya kaçması.

Makuliyetten uzaklaşma yarışını başlatan Ümit Özdağ değil.

“Türk kızlarını becermeye geliyoruz” diyen Afgan ve Pakistanlıları bağrına basan, herkesi ırkçılıkla suçlayıp Türk kelimesinden nefret ettiklerini saklayamayan asıl ırkçılar…

Kendi sapıkları yetmiyormuş gibi, bu sapıkları da bağrına basanlar.

NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

İyi insanların sesi kötülerinki kadar gür çıktığı zaman.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
Hacıosmanoğlu niye nisana kadar kalmak istiyor?
Köşe Yazıları
Hacıosmanoğlu niye nisana kadar kalmak istiyor?

Fatih Altaylı

Ekim 13, 2026

Toptan geçme fırsatı kaçtı
Köşe Yazıları
Toptan geçme fırsatı kaçtı

Fatih Altaylı

Ekim 12, 2026

7 Mehmet ve Tersane İstanbul
Köşe Yazıları
7 Mehmet ve Tersane İstanbul

Fatih Altaylı

Ekim 11, 2026

  • Videolar

Tümü
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: “Tuzlu Kahve hayaldi gerçek oldu” görseli
3 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Eda EceFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: “Tuzlu Kahve hayaldi gerçek oldu”Hayattaki gerçek lüks, kaliteli bir uykudur. Kaliteli uyku deneyimini keşfetmek için Yatsan mağazaları ve yatsan.com’a davetlisiniz. www.yatsan.com Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 03:05 Eda Ece'nin hikayesi nasıl başladı? 08:38 Üniversite eğitimi ile oyunculuğu bir arada nasıl götürdü? 16:50 "Yasak Elma" dizisi nasıl oluştu? 23:19 Bir senaryo yönetmeyi düşünüyor mu? 25:58 "Pis Yedili" dizisi 29:33 Batuhan Tuncer ile olan evliliği 39:47 "Tuzlu Kahve" dizisinin başlangıç hikayesi 45:56 Eda Ece'nin gelecekteki planları neler? 53:01 Astrolojiye olan ilgisi 59:21 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor. #işbirliği
Ekim 11, 2026
Dünyanın geleceği çiplere mi bağlı? görseli
3 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Ayşegül İldeniz & Fatih Altaylı - Teke Tek BilimDünyanın geleceği çiplere mi bağlı?00:00 Giriş 03:43 İleriye bakan tabiri nedir? 11:28 Çip neden bu kadar önemli hâle geldi? 23:42 Çip üretimi için ne kadar bir yatırım lazım? 24:29 Çin’deki çip durumu ne? 28:12 Veri merkezlerinin durumu ne olacak? 33:59 Amerika altyapıyı yenilemeyi düşünmüyor mu? 35:23 Veri merkezleri dünyaya yayılabilir mi? 37:45 Yapay zekâ şirketlerinin büyüklüğü nereye kadar gidecek? 43:22 Yapay zekâ bir balon oluşturdu mu? 46:10 Yapay zekâ işleri nasıl ele geçirebilir, işleri elimizden alabilir mi? 53:58 Yapay zekâ hukuk ile nasıl ilişkilendirilecek? 1:00:16 Yapay zekânın fikri gelişir mi? 1:01:27 “Next Big Thing”, bir sonraki büyük şey terimi, kavramı nedir? 1:05:39 Kitabında nelerden bahsediyor? 1:09:23 “Brain Rot” kavramı nedir? 1:11:13 Otomobil teknolojisi nereye gidiyor? 1:17:53 Yapay zekâ dünyada bir fırsat eşitliği sorunu mu? 1:29:43 Kapanış
Ekim 11, 2026
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Türk bilardosu başarı mirasına sahip!" görseli
FatihAltaylı
YouTube
Güzin Müjde KarakaşlıFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "Türk bilardosu başarı mirasına sahip!"Hayattaki gerçek lüks, kaliteli bir uykudur. Kaliteli uyku deneyimini keşfetmek için Yatsan mağazaları ve yatsan.com’a davetlisiniz. www.yatsan.com Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 02:45 Bilardo ile nasıl tanıştı, hikâyesi nasıl gelişti? 06:01 Voleyboldan neden uzaklaştı? 09:06 İlk katıldığı şampiyonada derece yapabildi mi? 09:46 Üniversite ile bilardo beraber gidebildi mi? 11:36 İyi bir ıstaka kaç para? 13:41 3 senede bilardo çözülebilir mi? 14:55 Bir bilardo şampiyonu kaç saat bilardo oynar? 16:01 Türkiye’de bilardocular nasıl seçiliyor? 17:18 PBA sadece Kore’de mi var? 17:06 Bilardoda takımlar var mı, yoksa bireysel giden bir spor mu? 18:12 Bilardo pahalı bir iş mi? 18:47 Bilardodan para kazanabiliyor mu, avukatlıkla beraber nasıl yaptı? 19:52 Senede kaç turnuva var? 21:43 Türkiye 3 ana dalda şampiyon olan ülkelerden mi? 22:46 Türkiye’de kaç bilardocu var? 24:45 Bilardo yaşam tarzını etkiler mi? 26:02 Vuruş hesaplarını nasıl yapıyorlar? 29:52 Basit alınacak bir sayıyı daha havalı vurduğu oluyor mu? 30:41 Istakanın ucuna neden tebeşir sürülür? 32:35 Bilardoda masadan masaya fark olur mu? 35:14 Bilardoda kadınlar için de bir kıyafet düzeni var mıdır? 37:14 Evinde bir bilardo masası var mı? 39:35 Eskiye göre Avrupa’da bilardo daha mı az revaç görüyor? 41:16 Bilardonun bir yaşı var mı? 42:52 Bilardo bir centilmenlik sporu mu? 43:54 Beyaz topla başlayıp bitirilen eller oluyor mu? 44:40 Bilardonun simülatörü var mı? 45:52 Gelecek için bir şampiyonluk sözü verebilir mi? 48:16 Kapanış #işbirliği YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Ekim 4, 2026