İstanbul 17°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları

Yazı İçeriği

  • Şerefsizler hâlâ şerefsiz

  • Sandıkta milliyetçi, kasada dolarcı

  • Komedyen desek komedyene ayıp

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

detail banner reklam

Şerefsizler hâlâ şerefsiz

Köşe Yazıları

Fatih Altaylı

Kasım 3, 2023

Yazı İçeriği

  • Şerefsizler hâlâ şerefsiz

  • Sandıkta milliyetçi, kasada dolarcı

  • Komedyen desek komedyene ayıp

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

Sandıkta milliyetçi, kasada dolarcı

İktidar yanlısı “kamuoyu” dediğimiz şey ilginç.

AFAD’ın depremzedelere 500 bin TL yardım yapan Babala TV’ye verdiği teşekkür belgesi için kıyameti koparıyorlar ve AFAD’ı “Kardeşim 100.000 TL’nin üzerinde yardım yapan herkese teşekkür belgesi verdik” diye açıklama yapmak zorunda bırakıyorlar ama “şerefsizlere” gık çıkaramıyorlar.

Şerefsizler dediğim, meşhur ‘Türkiye tek yürek” gecesi televizyonlara bağlanıp milyar milyar bağışladığını açıklayıp, sonra sırra kadem basan “şerefsizler”.

Temmuz ayında ben bu meseleyi ilk gündeme getirdiğimde “şerefsizlerin” söz verip ödemediği yardım miktarı 41 milyar TL idi.

Bu yazımın hemen ardından aralarında iktidara yakın bazı müteahhitlerin de bulunduğu birkaç iş adamı arayıp “Haklısınız. Biz kuruşu kuruşuna şu kadar ödedik ayrıca bunun dışında deprem bölgesinde şu faaliyetleri yaptık” dediler.

Hatta kendileri de töhmet altında kaldıkları için gerek AFAD’ı, gerekse AFAD’ın üzerindeki siyasi iradeyi de arayarak söz verdikleri yardımları ödemeyenlerin açıklanmasını istediklerini söylediler.

Ancak iktidar bu konuda kendilerine yakın işinsanlarını da dinlememeyi tercih etti.

Belli ki, ödemeyenler daha da hatırlı yakınlardı.

Sonra Ağustos’ta konuyu bir kez daha gündeme getirip “şerefsizlerin bu parayı ödeyip ödemediklerini” bir kez daha sordum.

Para ödenmemişti.

Ancak bu kaz bahaneler bana iletildi.

Bu paraları “ödemeyen” değil “ödeyemeyenler” genelde kamu bağlantılı şirketlerdi ve genel kurul onayı olmadan bu yardımı yapamıyorlardı. Bu yüzden genel kurullarını beklemek zorundaydılar.

Aradan 3 ay daha geçti.

Bu kez bir milletvekili TBMM çatısı altında sordu.

30 milyar hâlâ ödenmemişti.

Ama ödemeyen “şerefsizlerin” adı ya da unvanı yine açıklanmıyordu.

Hâlâ “koruma altındaydılar”.

Ve tüm şerefsizler gibi “avanta” yapmaya devam ediyorlardı.

Çünkü kampanya yapıldığı sırada söz verdikleri ve ödemedikleri bu bağış miktarı hemen hemen 1 milyar 600 milyon dolar ediyordu.

Bugün ise 30 milyarın dolar karşılığı 1,06 milyar dolar.

30 milyarın yüzde 30’u buharlaştı bile.

Şerefsizliğe biraz daha devam edip beklerlerse AFAD’a bir 10 dolar atıp sözlerini yerine getirmiş olacaklar.

Ve iktidar yanlısı “kamuoyu” dedikleri trol taifesi bunlara değil söz verdiği yardımı yapanlara saldırmaya devam edecek.

Mehmet Şimşek, ekonomideki ve özellikle de tasarruflardaki dolarizasyonun önüne geçmek için yırtınır, Kur Korumalı Mevduat denilen büyük yanlışı düzeltmek için çırpınır, döviz bulmak için kapı aşındırırken Dünya gazetesinde ilginç bir haber çıktı.

Hangi illerde dolarizasyon oranı daha fazla ya da hangi illerimizde dolar cinsinden tasarruf oranı daha yüksek?

Bankacılık verilerine göre toplam mevduatı içinde dövizin payı en yüksek il eylül sonu itibarıyla yüzde 48,9’la Aksaray.

Aksaray’da dolarizasyon oranı 2022 sonuna göre 8 puan civarında düşmesine rağmen ilk sıradaki yerini koruyor.

Aksaray’ı yüzde 46,4’le Nevşehir ve Kırşehir, yüzde 46,2 ile Yozgat, yüzde 45,4’le Kütahya illeri izliyor.

Bayburt yüzde 45,2, Karaman ve Elâzığ yüzde 44,4 ve Antalya yüzde 43,9’la mevduatında dövizin payı en yüksek iller.

Peki bu illerde siyasi tercihler ne yönde?

Aksaray sandığa göre en milliyetçi illerin başında geliyor.

AK Parti yüzde 44, İYİ Parti yüzde 25, MHP yüzde 21 oy almış.

Kırşehir’de AK Parti yüzde 39, CHP 29, MHP yüzde 15, Nevşehir’de ise AK Parti yüzde 39, MHP yüzde 21, CHP yüzde 17.

Yozgat’ın da Aksaray’dan geri kalır yanı yok. Orada da AK Parti 43,5 MHP yüzde 23,5, İYİ Parti yüzde 23,5 oy almış.

Bayburt da keza aynı durumda AK Parti yüzde 60, MHP yüzde 17, İYİ Parti yüzde 16.

Antalya hariç diğer illerde de durum farklı değil.

Hepsinde milliyetçi ve muhafazakar seçmen ezici biçimde çoğunlukta.

Görünen o ki, milliyetçi ve muhafazakar seçmenimiz konu para olunca parasını dolarda muhafaza etmeyi seviyor.

Komedyen desek komedyene ayıp

Bazen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu için “komedyen” demek istiyorum ama Fransız komedyen, toprağı bol olsun, Coluche’e ayıp olacağı için vazgeçiyorum.

Gençlerin büyük bölümü zannederim Coluche’ü bilmez.

Yaşlıların büyük bölümü de zannederim hatırlamaz.

Fransız bir komedyen ve sinema oyuncusuydu.

Siyasi hicivleri ile ünlüydü.

1980 yılında Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğunu açıkladı.

Herkes güldü. Zaten o da “Fransa şu anda ikiye bölündü ben onları güldürerek birleştireceğim” diyordu.

Herkes gülüyordu ama yapılan anketlerde oyu yüzde 16’yı aşmıştı.

Ciddi politikacılar çekilmesini istiyorlardı. Özellikle de François Mitterand onu seçilmesini engelleyecek bir rakip olarak görüyordu.

Coluche çekilmeyi reddetti. Ama menajerinin öldürülmesi ve baskıların artması üzerine çekildi.

Motosiklet tutkunu olan ve 750 cc’lik motoruyla Dünya Hız Rekoru’nu kıran Coluche, bir yıl sonra şüpheli bir motosiklet kazasında 42 yaşında öldü.

Ama hayatta iken oluşturduğu “gönül restoranları” sistemi hâlâ fakir fukaraya bedava yemek temin etmeyi sürdürüyor.

Bu adama saygımdan Kılıçdaroğlu’na komedyen benzetmesi yapmaktan vazgeçiyorum ama Kemal Bey gerçekten bir komedi figürü gibi.

Şimdi de tutturmuş, Erdoğan’a “İktidarı bize devret” diyor.

Dünyadan o kadar habersiz ki, ya da Türkiye’yi Anayasası olan bir Devlet değil de, bir dükkan, bir ticarethane zannediyor olmalı ki, böyle “aptalca” bir teklifte bulunuyor.

Sanki Cumhurbaşkanı “Peki lan, gel devrediyorum bakalım ne yapacaksın” dese böyle bir şey mümkün.

Ana muhalefetin başındaki adamın ne Anayasa’dan haberi var, ne de Türkiye’nin öyle veya böyle bir Anayasal devlet olduğundan.

Boş boş konuşuyor. “Devret” diyor.

Yahu Erdoğan’ın böyle bir devir yetisi olsa size mi devreder Kemal Bey, aslan gibi damadı varken.

Bunu bilmeyecek kadar da şuursuz olamaz.

Ama kim bilir Kılıçdaroğlu belki de Anayasa değişikliği yapmaya hazırlanan Erdoğan’ın aklına böyle bir şeyi getirmeye çalışıyor.

NE ZAMAN İNSAN OLURUZ? 

Muhalefetin ciddi bir iş olduğu anlaşıldığı zaman.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
Golü ye, tehlikeyi atlat
Köşe Yazıları
Golü ye, tehlikeyi atlat

Fatih Altaylı

Mayıs 22, 2026

Dostu olmayan adam
Köşe Yazıları
Dostu olmayan adam

Fatih Altaylı

Mayıs 21, 2026

Hiçbir şey yeni değil
Köşe Yazıları
Hiçbir şey yeni değil

Fatih Altaylı

Mayıs 20, 2026

  • Videolar

Tümü
"Atatürk'ü anlamak için tek kitap yeterli değil!" görseli
3 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Fatih Altaylı - Teke Tek Kitap"Atatürk'ü anlamak için tek kitap yeterli değil!"Kitapyurdu: https://www.kitapyurdu.com/?srsltid=AfmBOorlol9UhdW5ABYzEMpGL1N1tYeOW-RfhiwgTMoyO3DNHb2uF-Z6 🔎 Teke Tek Kitap’ta her ay farklı kitapları mercek altına alıyor, yazarlarını, konularını ve tartışmaya açtıkları meseleleri konuşuyoruz. 00:00 Giriş 03:27 Atatürk hakkındaki kitaplar 05:52 Lord Kinross'un "Atatürk" kitabı 11:13 Nutuk 12:38 Afet İnan'ın "Atatürk hakkında hatıralar ve belgeler" kitabı 20:25 Edward Casey "Mekânın kaderi" kitabı 21:26 Turan Farajova'nın "İstanbul Apartmanları" kitabı 24:21 Fabio Grassi'nin "Atatürk" kitabı 26:07 Ahmet Kuru'nun "İslam" kitabı 34:29 19 Mayıs 36:56 Şiir kitapları 39:12 Kapanış #işbirliği
Mayıs 19, 2026
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: “Ticarette başarısız olduğum için tiyatrocu oldum” görseli
5 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Alper KulFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: “Ticarette başarısız olduğum için tiyatrocu oldum”Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 02:22 Trabzonlu olması 05:10 Amerika'da neden tiyatro okumaya gitti? 07:34 Boş vakitlerinde hammallık mı yapıyordu? 11:23 Ferzan Özpetek'le Hamam filmindeki rolü neydi? 13:00 BKM'nin kuruluşundan beri orada mı? 19:50 Oynadığı diziler neler? 23:49 Askerlik anıları 29:00 Güldür Güldür'de oynamak yorucu değil mi? 33:53 Güldür Güldür'den neden ayrıldı? 35:33 Barselo oyunu nedir? 38:15 En sevdiği branş hangisi? 39:38 Çocuklarının isimleri 40:27 “Erkekler kendini ifade etmekte zorlanıyor” cümlesi 43:43 Evlilik nasıl gidiyor? 48:21 Ticari girişimlerindeki başarısı? 1:00:11 Şu anda olan oyunları neler? 1:01:09 Ortam sanatçı açısından zorlayıcı mı? 1:04:03 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Mayıs 17, 2026
Hantavirüs, Covid-19’dan daha büyük tehlike mi? görseli
5 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Prof. Dr. Önder Ergönül & Fatih AltaylıHantavirüs, Covid-19’dan daha büyük tehlike mi?Espresso, cold brew, filtre kahve; tek cihazda. Ninja Luxe Café Premier'ı keşfedin: https://www.sharkninja.com.tr/collections/ozel-fiyatlar?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_April26 https://www.sharkninja.com.tr/products/ninja-luxe-cafe-premier-espresso-makinesi-es601eu?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_kahve_makinesi_April26 Shark PowerDetect Clean&Empty ile güçlü algılama ve Auto-Empty sistemiyle toza temas etmeden hijyenik temizliği keşfedin: https://www.sharkninja.com.tr/products/shark-powerdetect-clean-empty-sarjli-dikey-supurge-gold-ip3251eut?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_supurge_April26 #işbirliği 00:00 Giriş 04:08 Hantavirüs nedir? 08:22 Hantavirüs türleri 10:29 Hantavirüs yayılan gemideki ilk vakalar ve dünyadaki geçmişi 24:01 Türkiye'deki hantavirüs vakaları 27:22 Hantavirüsün belirtileri 31:49 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi 37:58 Hantavirüs yayılan gemideki insanların karantinaya alınması gerekiyor mu? 39:26 Bu gemideki hantavirüs solunum yolu ile mi yayılıyor? 40:26 Dünya Sağlık Örgütü gemideki insanların durumlarını tek tek takip ediyor mu? 41:38 Koç Üniversitesi'ndeki çalışmaları nasıl gidiyor? 44:38 Hantavirüs ismi nereden geliyor? 45:33 Önümüzdeki dönemlerde korkmamız gereken yeni virüsler olacak mı? 46:27 Grip ve zatürre aşıları 47:46 Aşıların kalp krizi yapma riskleri var mı? 51:03 Kapanış
Mayıs 17, 2026