İstanbul 30°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları

Yazı İçeriği

  • Ben rezillik diyorum, siz futbol diyorsunuz 

  • İşin fetvaya kalırsa

  • Zan, İP ve ilke

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

detail banner reklam

Ben rezillik diyorum, siz futbol diyorsunuz 

Köşe Yazıları

Fatih Altaylı

Mart 18, 2024

Yazı İçeriği

  • Ben rezillik diyorum, siz futbol diyorsunuz 

  • İşin fetvaya kalırsa

  • Zan, İP ve ilke

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

İşin fetvaya kalırsa 

Trabzon’da olanları izleyenler, niye spor yazmıyorsun sorusuna aylardır verdiğim yanıtın nedenini de görmüş oldular herhalde.

Sene başından beri “Spor programı yapmayacak mısın, spor yazmayacak mısın, Galatasaray doğranıyor niye sessiz kalıyorsun” gibi sorularla yüzlerce, belki de binlerce kere karşı karşıya kaldım.

Her seferinde de “Türk sporu, özellikle de Türk futbolu iyiye gitmiyor. Bu yönetim anlayışı ile, bu yönetimlerden aldığı avantalar karşılığı yazı yazarak kendi spor yazar yazarı zanneden tipler ile, bu spor programından başka her şeye benzeyen soytarılıkların popüler olduğu yerde, bu kazanmak için her şeyi mübah gören ve sürekli nifak tohumları eken kulüp yöneticilerinin spor adamı diye dolaştığı yerde, şampiyonluk uğruna ülkeyi iç savaşa sürüklemekten kaçınmayacak bir şımarıklığın hüküm sürüp, her şeyi satın alarak susturduğu yerde, kimi kulüp başkanının siyasetçiler tarafından okşandığı, kimi kulüp başkanın da Cumhurbaşkanı’ndan şampiyonluk dilendiği yerde benim işim olmaz. Bu benim anladığım, bildiğim futbol değil” dedim.

Ne kadar haklı olduğum dün gece Trabzon’da ortaya çıktı mı, çıkmadı mı!

Hafta sonunu, sağlam Fenerbahçeli bir dostumuzun evinde geçirdik.

5 Fenerbahçeli ve 2 Galatasaraylı.

Yılların dostları.

Bir gün bile birbirimizi öbür camia ya da malum camia diye görmeyen arkadaşlar.

Tam aksine biri olmadan diğerinin hiçbir anlamı olmayacağını bilen dostlar.

Önce birlikte Kasımpaşa-Galatasaray maçını izledik.

Sonra Trabzonspor-Fenerbahçe karşılaşmasını.

Ve sonrasındaki meydan savaşını.

Şimdi tüm Türkiye bu maçı ve sonrasında olanları konuşacak.

Yine taraflar bölünecek.

Yine gerçekler göz ardı edilecek, olayların nasıl ve neden meydana geldiği hiç konuşulmayacak, bu rezaletin nasıl başladığı, neden başladığı kimsenin umurunda olmayacak, rezil futbol federasyonunun bu işteki hataları görmezden gelinecek, hakemin basiretsizliği Erman Toroğlu dışında kimse tarafından gündeme getirilmeyecek.

Yine algılar üzerinden bir oyun tezgahlanacak.

Şimdi sorarım size.

Sizin adına futbol, benim ise rezillik dediğim şeyi aklı başında biri niye izlesin, niye yazsın.

Şu giderek ruhu kararan ülkede, belki de halkın tek eğlencesini bu hale getirmeyi kim kendinde hak gördü bilmiyorum.

Bu yaz Avrupa Şampiyonası’na gidecek bir ülkenin ligi bu olmamalıydı.

Ligi de, Türkiye’yi de bu hale getirenler utansın.

Federasyonundan, kulüp yöneticisine. 

Ve tabii onları oralara getirenlere, tutanlara, adam zannedenlere… 

NOT: Bu arada artık futbol takımı ile pek ilgilenmesem ve umurumda olmasa da mensubu olduğum camiaya hakaret eden densiz tiplere de sessiz kalamam. Onlara layık oldukları yanıtı vermek için ligin bitmesini bekliyorum ki, yanıtım şampiyonluk gibi basit ve sıradan bir şeyle ilgili zannedilmesin. Lig bitip, ucuz kavgalar bitince hak eden hak ettiği yanıtı fazlası ile alacak. 

Yahu siz hâlâ bu tarikat lideri, cemaat sözcüsü tayfasından hayatla ilgili dersler, tavsiyeler mi bekliyorsunuz. 

Ben size ne diyeyim!

Yahu bunlar en basit konu ile ilgili bile aynı fikirde olamazlar!

İşte İsrail ile ticaret meselesi. 

Bir yandan Gazze’de uyguladığı soykırım nedeni ile İsrail’e söylemediğini bırakmayacak, bunun üzerinden “Siyaset kasacak”, milletin vicdanını oya çevirmeye çalışacaksın, diğer yandan İsrail ile alabildiğine ticaret yapmayı sürdüreceksin. 

Ve bu durumla ilgili olarak “ahkam” kesmesi istenen aynı cemaatten çıkma iki ayrı hoca birbirine taban tabana zıt iki görüş bildirecek. 

İsmailağa Cemaati diye bilinen ve geçmişinde kanlı olaylar bulunan cemaatin bir üyesi, İsmail Hünerlice “İsrail ile ticaret yapmakta bir sorun yok. O devam edebilir. Ticaret ayrı bir konu” derken aynı cemaatin daha çok tanınmış bir ferdi, Ahmet Mahmut Ünlü, yani Cübbeli Ahmet “Zinhar yapılmamalı. Yahudi’ye menfaat verecek bütün ilişkilerin kesilmesi ve onlarla asla ticaret yapılmaması farzdır” diyor. 

Al başına belayı. 

Hangisinin dediği doğru, hangisinin dediği haklı?

Bana ilkesel olarak Cübbeli’nin dediği doğru geliyor, siyasi olarak ise Hünerlice’nin. 

Hadi gel çık işin içinden. 

Ve siz en basit konuda bile bu kadar farklı sözde “fetvalar” veren kişilerin sizin dünyevi ve uhrevi sorunlarınıza çare bulacağını düşünüyorsunuz ve onların tavsiyesi ile hayatınızı, işinizi ve hatta ülkenizi yönlendiriyorsunuz öyle mi! 

Hal böyle ise içinde bulunduğumuz duruma şaşmamak lazım. 

Böyle hocaya böyle tarak!

Zan, İP ve ilke 

Birkaç haftadır seçim nedeniyle üst üste yoğun çekimler, peş peşe programlar gelince, üç günlük bir kaçamak yapayım dedim. 

Epey bir program birikip, çokça belediye başkan adayı ile yapılmış röportajların yayınlanacağı hafta sonunda, eski bir Galatasaray Başkanı dostumla, Fenerbahçeli bir başka dostumuzun misafiri olduk. 

Üç gün tatil yapalım dedik memlekette olmayan kalmadı. 

Memleketin kuzeyi ve güneyi ayrı ayrı karıştı. 

Önce Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı Gökhan Zan’ın partisi tarafından adaylıktan çekildiği duyuldu. 

Sonra da bu haber resmen duyuruldu. 

İşçi Partisi’nin Hatay tabanının Zan’ın adaylığından çok da hoşnut olmadığını biliyorduk. 

İşçi Partisi örgütü, “İYİ Parti’nin milletvekili adayı Gökhan Zan’ı biz niye belediye başkan adayı yaptık? Bu bizim partinin ilkeleri ile uyuştu mu şimdi!” sorusunu Genel Merkez’e soruyordu ve tatmin edici bir yanıt alamıyordu. 

İşçi Partisi yönetimi, Zan’ın CHP mağduriyetinin ve deprem döneminde yaptığı hizmetlerin yüz suyu hürmetine Gökhan Zan’ı aday yapmayı tercih etmişti ama bunu kendi örgütüne bile anlatamıyordu. 

Zan da İşçi Partisi’nin 9 civarında olan oyunu tepki oylarını da ekleyerek 12 puana kadar çıkarmıştı ama kazanacak durumu yoktu. 

Üzerine bir de Zan’a yönelik tehditler ve şantaj kasetleri de gündeme gelince parti Zan’ı adaylıktan çekti. 

Zan’ı adaylıktan çekenler haklılar mı!

Bence haklılar. 

Çünkü Gökhan Zan belli ki siyasette var olmak istiyor.

Ancak bunu çok yanlış bir motivasyonla yapıyor. 

Lütfü Savaş karşıtlığı ile. 

Mevcut belediye başkanına öylesine öfke dolu ki, onun karşısında olmaktan başka hiçbir düşüncesi yok. 

Bu öfkenin kaynağı başka bir tartışmanın konusu ve belki de Gökhan Zan’ın hatalı duruşunun nedenidir. 

Ama Hatay’da Lütfü Savaş’a yönelik öfkeyi paylaşan pek çok kişi var, bunu biliyoruz. 

Halk, seçmen bunu yapabilir, sorun yok. 

Ama böyle tek kişiye karşı bir öfke ile siyaset bina edilemez. 

Zan’ın sorunu da burada başlıyor.

Siyaset dediğin ilke ile yapılır, duruş ile yapılır. 

Ya da yapılmalıdır. 

Özellikle de muhalif siyaset. 

İlke yoksa, karşıtlık sadece öfke ve hatta nefret üzerine kurulursa, o zaman oradan oraya savrulursunuz. 

Ve bu durumda aidiyetinizin olduğu yerdekiler bile sizi kendilerine ait görmezler. 

Sevgili Gökhan Zan’ın başına gelen de budur. 

NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

 Kin ekenin şiddet biçtiğini unutmadığımız zaman.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
Medyanın kirli zincirinde daha kimler var?
Köşe Yazıları
Medyanın kirli zincirinde daha kimler var?

Fatih Altaylı

Ağustos 7, 2026

Böyle yasalar referanduma gitmez
Köşe Yazıları
Böyle yasalar referanduma gitmez

Fatih Altaylı

Ağustos 6, 2026

İnanca stok arası caiz midir!
Köşe Yazıları
İnanca stok arası caiz midir!

Fatih Altaylı

Ağustos 5, 2026

  • Videolar

Tümü
Türk AI girişimine 4 milyon dolar! görseli
3 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Fatih Altaylı & Dr. İbrahim Ethem HamamcıTürk AI girişimine 4 milyon dolar!Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 01:51 İbrahim Ethem Hamamcı kimdir ve akademik çalışmaları neler? 10:54 Kendi şirketlerini kurma süreçleri 11:37 ETH Zurich'de bu araştırma fikri ile nasıl karşılandı ve neden bu araştırmayı tercih etti? 12:39 Yapay zekayı kullanarak tıpta ne geliştirmeyi amaçlıyorlar? 16:33 Yapmaya çalıştıkları gelişim için ne kadar sürede tamamlanmasını öngörüyorlar? 17:08 Kendisine gelen iş tekliflerini neden kabul etmedi? 18:38 Şirketleri nerede ve ekipleri nasıl? 19:07 Şirketlerine yatırım alabiliyorlar mı? 19:48 Şirketlerinin gelişme planları nasıl? 20:27 Şirketlerinde tam olarak ne üretiyorlar? 23:33 Üzerinde çalıştıkları yapay zekanın kişiye özel ilaç üretiminde bir faydası olacak mı? 24:36 10 yıl sonra bu geliştirdikleri iş ile kendisini nerede görüyor? 25:03 Üniversite tercihi yapacak olan gençlere tavsiyeleri neler? 30:48 Bu yaptıkları işi Türkiye'ye taşımayı düşünüyorlar mı? 31:48 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Ağustos 4, 2026
"Her kuruş yardımın hesabını vereceğiz!" görseli
4 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel & Fatih Altaylı"Her kuruş yardımın hesabını vereceğiz!"Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 01:58 Butlan kararı 05:58 Butlan kararı kimin meselesi? 11:32 Kılıçdaroğlu bu günlerin sinyalini vermiş miydi? 17:16 Halktan böyle bir destek bekliyor muydu? 25:40 CHP'den ayrılma kararı 30:09 AK Parti'ye geçişlerin duracağının garantisi var mı? 48:12 Cemil Tugay kalacak mı? 50:13 CHP'de Özgür Özel'e yakın isimler kaldı mı? 52:50 Yargıtay kararından eminken neden partiden ayrıldı? 56:53 İttifak arayışı olacak mı? 1:01:43 Seçim güvenliğini nasıl sağlayacak? 1:06:25 Ekrem İmamoğlu merkezli bir parti kuruldu? 1:10:03 Özgür Özel'in fezlekeleri ve dokunulmazlığın kalkma ihtimali 1:14:38 Anket sonuçlarına nasıl bakıyor? 1:18:30 Terörsüz Türkiye süreci 1:25:48 ASELSAN'ın özelleştirilmesi 1:26:59 Medyadaki operasyonlar 1:34:19 Bağışların sürmesi için çağrısı olacak mı? 1:41:40 Muhalif medyayla parasal ilişkileri var mı? 1:53:56 Abdest alırken yayınlanan fotoğrafı hakkında ne düşünüyor? 1:57:05 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Ağustos 3, 2026
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: Halef'te neler oluyor? görseli
5 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
İlhan Şen, Biran Damla Yılmaz, Mert DoğanFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: Halef'te neler oluyor?Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 02:46 Biran Damla Yılmaz dizi teklifi geldiğinde neler hissetti? 05:41 Oynadığı role nasıl büründü? 08:06 Mert Doğan nereli? 09:21 Mert Doğan'nı rolü ve şivesi 11:21 Oynadığı karaktere neler kattı? 17:52 İlhan Şen, ayakkabı eleştirisinden sonra Fatih Altaylı'ya gıcık oldu mu? 19:15 Oyuncular Urfa'yı sevdi mi? 20:40 Urfa'yı gezdiler mi? 22:22 Biran Damla Yılmaz nereli, nasıl bir ailesi var? 26:57 Şehirdışı diziler özel hayatlarını etkiliyor mu? 30:18 Mert Doğan'ın oyunculuk eğitimi nasıl? 33:52 İlhan Şen'in oyunculuk serüveni nasıl başladı? 35:47 Aziz Yıldırım mühendis olduğu için mühendisliği seçtiği doğru mu? 37:22 Best Model yarışmasına neden katıldı? 38:55 Urfa'da nasıl fit kalmayı başarıyor? 41:28 Yaşadığı ilin dışında çalışmak İlhan Şen'in özel hayatını etkiliyor mu? 44:53 Yurt dışında oyunculuk yapma fikrine nasıl bakıyorlar? 48:03 Dizide bu yıl neler olacak? 48:19 Gelecekte başka hedefleri var mı? 50:28 Verdikleri emeğin karşılığında maddi kazançları yeterli mi? 52:22 Senaryonun devamını bilmeden çalışmak zor olmuyor mu? 55:30 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Ağustos 2, 2026