İstanbul 16°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları

Yazı İçeriği

  • Patrona baklava yedirilirken, şirketleri ne yapıyor!

  • Hâlâ hakimler var

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

detail banner reklam

Patrona baklava yedirilirken, şirketleri ne yapıyor!

Köşe Yazıları

Fatih Altaylı

Mayıs 30, 2025

Yazı İçeriği

  • Patrona baklava yedirilirken, şirketleri ne yapıyor!

  • Hâlâ hakimler var

  • NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

Hâlâ hakimler var


Ali Koç’un eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın elinden baklava yemesi, daha doğrusu Mustafa Varank’ın baklavayı Ali Koç’un ağzına vermesi çok konuşuldu.

Ben de fotoğrafı gördüğümde ilk intiba olarak “Adam uzattı ise ne yapsın. 

Oluyor böyle şeyler ne yazık ki, Galatasaray Başkanı yanağını okşatmıştı. Bunun da ağzına baklava verdiler. Keşke uzanıp ağzına verdireceğine, eliyle alıp kendi yeseymiş bari” yorumunu yapmıştım.

Kulüp başkanlarının siyaset ile bu denli yüz göz olmasına idi eleştirim ve biraz da boş bulunma durumu hissetmiştim.

Yanıldığımı spor yazarı Serdar Ali Çelikler’den öğrendim.

Çelikler iddialı bir ifade ile “Bu öyle bir anda oluşmuş bir tablo değil. İyi bir çekim yapılabilsin diye Bakan Bey üç kez baklava yedirmiş Ali Koç’a” dedi.

Yalanlayan da olmadı.

Demek ki, aralarında epey bir samimiyet var.

Bir şey diyemeyiz.

Benim meselem baklava falan değil.

İsteyen istediğini istediğinin elinden yer.

Beni ilgilendirmez.

Ama ben Ali Koç’tan ziyade başka bir Koç’la ilgilenmek istiyorum.

Koç Holding ile.

Ali Koç iktidarın elinden baklava yerken, bakalım Koç Holding ne yemiş, başına neler gelmiş.

Koç Holding’in hisse değeri 2024 Mayıs ayında zirve yapmış ve dolar bazında 8 dolarlık değere ulaşmıştı.

Bugün aynı hisse dolar bazında 3,65 dolara düşmüş vaziyette.

Hesabı dolar üzerinden yapıyorum. TL üzerinden yapsam durum daha da kötü görünecek, çünkü bir de içinden enflasyonu arıtmak gerekecek.

“En yüksek andan yapıyorsun hesabı” diyenler olacaktır, biraz daha eskiye götürelim hesabı.

2023’e.

O zaman da hisse değeri yaklaşık 5,3 dolar.

Koç Holding hissesi olanlar o gün o fiyat üzerinden satıp parayı 2 yıl faize koysalardı, bugün kaç dolarları olurdu acaba. Emin olun, 3,65’ten epey fazlası olurdu.

Grubun en önemli şirketlerinden Arçelik’e bakalım isterseniz.

Arçelik 2023 yılının Ekim ayında 70 TL’den işlem görüyordu. O günkü kurla 6,40 dolar.

Bugün aynı hisse 2,6 dolar.

Diğer sanayi kuruluşları için de durum çok farklı değil.

Dolar bazında üçte bire düşmüş değerler söz konusu.

Şimdi iktidar yanlısı yayın organları tüm bu tabloyu Mehmet Şimşek’in üzerine yıkıp işin içinden çıkmaya çalışıyorlar.

Oysa Mehmet Şimşek yerine AKP kafasında biri bakan olsa durum çok daha beter olacaktı, bunun farkında değiller.

Bir süre önce AKP’nin ekonomi alanında önemli görevler verdiği bir isimle konuşuyorduk.

“Partide herkes Mehmet Şimşek’e kızıyor ama asıl kızmaları gereken yeri hatırlamıyorlar. Faizler çok ani biçimde düşürülünce bunun yan etkisi olarak ekonomide prostat kanseri başladı. Basit bir ameliyat, kısa bir kemoterapi ile düzeltilebilecek bir durumdu. Ama biz ne yaptık. ‘Bir şeyin yok, iyisin’ dedik hastaya ve ıhlamur verdik, paça çorbası içirdik. Hasta iyileşmedi. Tam aksine metastas yaptı. Her tarafı sardı kanser. Yine çok umursamadık çünkü seçim vardı. En nihayetinde seçimden sonra hasta ölmek üzereyken hastaneye kaldırdık hastayı ve Doktor Mehmet geldi. 2 yıllık gecikmeden ötürü şimdi yüksek dozda kemoterapi uyguluyor. Bu arada bazı organlar zorlanıyor, bazıları hasar alıyor. Hatta belki bazı organlar kullanılmaz hale de gelecek. Ama hastalık çok yayılmış ve başka çaresi yok” diyor.

Üstelik de doktor bunları yaparken, hastalığı teşhis edemeyip çorba ile iyileştirmeye çalışanlar hâlâ etrafta konuşuyorlar.

Ve tabii arada Ekrem İmamoğlu’na yapılan operasyonun da tedaviyi sil baştan yaptığını unutmamak gerek.

Anlayacağınız düğme baştan yanlış iliklenmiş.

Şimşek tam düzeltecekken, İmamoğlu operasyonuyla sil baştan yapılıyor.

Artık şurası çok açık ki, AKP döneminde ve AKP kafasıyla bu ekonominin iyi olma ihtimali yok.

Bunu anlayanların sayısının arttığını da zaten anketler gösteriyor.

İşin özü, şirketler patronlarının ağzına baklava tıkıştırarak düzelmiyor.

Vatandaşın ağzına seçim dönemi bal çalmakla ülkenin düzelmediği gibi.

İstanbul 9. İdare Mahkemesi, çok ama çok önemli bir karar imza attı.

Bir hukuk profesörünün söylemi ile “hukuk dışı uygulamalar ortamında hukuka dönüş için bir adım” hem de çok önemli bir adım.

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in avukatları Prof. Dr. Hasan Sınar, Dr. Murat Sadak ve Hüseyin Ersöz, Başkan Ahmet Özer’in yerine kayyım atanmasına ilişkin işlemin dayandığı düzenlemenin, Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla İdare Mahkemesi’ne dava açtılar.

İstanbul 9. İdare Mahkemesi bu Anayasa’ya aykırılık iddiasını ciddi buldu ve 2024/2185 sayılı kararı ile dosyanın “Anayasa’ya aykırılık iddiası” ile Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

Bu karar çok önemli ve şu andan itibaren bu alandaki kontrol iktidarın elinden çıkmış vaziyette.

Artık top Anayasa Mahkemesi’nin alanında.

Elbette ki, bu kararın altında imzası olan hakimler şu andan itibaren iktidarın hedefinde olacaklar ve muhtemelen başlarına türlü çorap örülecek.

Ya sürülecekler ya birtakım örgütlerle bağlantılı oldukları iddia edilecek, görevden alınacaklar, haklarında suç duyuruları yapılacak, davalar açılacak.

Hepsi mümkün.

Ama oku yaydan çıkardılar bir kere.

Zaten hakim olmak, hukuk insanı olmak biraz da tüm bunları göze almak değil mi!

Keşke bunları göze almak zorunda olmadıkları bir ülke, bir iklim yaratabilmiş olsaydık ama yaratamadık.

O yüzden de her alanda böyle kahramanlara, adalet için, doğruluk için kelleyi koltuğa alanlara ihtiyaç duyuyoruz ve onları alkışlamakla yetiniyor toplumun önemli bir bölümü.

Tabii çok da umutlu olmamak gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi’nin yargıçları da tüm baskılara göğüs gerip, bu düzenlemeyi Anayasa’ya aykırılık nedeniyle iptal etse bile iktidarın onları dinleyeceğinin garantisi yok.

Can Atalay kararında dinlemedikleri gibi, burada da dinlemeyebilirler ve bunun bir müeyyidesi de olmuyor.

Tabii Anayasa Mahkemesi’nin bu düzenlemenin düzeltilmesi için vereceği süre içinde yeni bir Anayasa da hazırlıyor olacaklardır.

Uymayacakları anayasaları niye hazırlıyorlarsa artık!

NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?

Hakimler hakim olduklarını unutmadığı zaman.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
Golü ye, tehlikeyi atlat
Köşe Yazıları
Golü ye, tehlikeyi atlat

Fatih Altaylı

Mayıs 22, 2026

Dostu olmayan adam
Köşe Yazıları
Dostu olmayan adam

Fatih Altaylı

Mayıs 21, 2026

Hiçbir şey yeni değil
Köşe Yazıları
Hiçbir şey yeni değil

Fatih Altaylı

Mayıs 20, 2026

  • Videolar

Tümü
"Atatürk'ü anlamak için tek kitap yeterli değil!" görseli
3 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Fatih Altaylı - Teke Tek Kitap"Atatürk'ü anlamak için tek kitap yeterli değil!"Kitapyurdu: https://www.kitapyurdu.com/?srsltid=AfmBOorlol9UhdW5ABYzEMpGL1N1tYeOW-RfhiwgTMoyO3DNHb2uF-Z6 🔎 Teke Tek Kitap’ta her ay farklı kitapları mercek altına alıyor, yazarlarını, konularını ve tartışmaya açtıkları meseleleri konuşuyoruz. 00:00 Giriş 03:27 Atatürk hakkındaki kitaplar 05:52 Lord Kinross'un "Atatürk" kitabı 11:13 Nutuk 12:38 Afet İnan'ın "Atatürk hakkında hatıralar ve belgeler" kitabı 20:25 Edward Casey "Mekânın kaderi" kitabı 21:26 Turan Farajova'nın "İstanbul Apartmanları" kitabı 24:21 Fabio Grassi'nin "Atatürk" kitabı 26:07 Ahmet Kuru'nun "İslam" kitabı 34:29 19 Mayıs 36:56 Şiir kitapları 39:12 Kapanış #işbirliği
Mayıs 19, 2026
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: “Ticarette başarısız olduğum için tiyatrocu oldum” görseli
5 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Alper KulFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: “Ticarette başarısız olduğum için tiyatrocu oldum”Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 02:22 Trabzonlu olması 05:10 Amerika'da neden tiyatro okumaya gitti? 07:34 Boş vakitlerinde hammallık mı yapıyordu? 11:23 Ferzan Özpetek'le Hamam filmindeki rolü neydi? 13:00 BKM'nin kuruluşundan beri orada mı? 19:50 Oynadığı diziler neler? 23:49 Askerlik anıları 29:00 Güldür Güldür'de oynamak yorucu değil mi? 33:53 Güldür Güldür'den neden ayrıldı? 35:33 Barselo oyunu nedir? 38:15 En sevdiği branş hangisi? 39:38 Çocuklarının isimleri 40:27 “Erkekler kendini ifade etmekte zorlanıyor” cümlesi 43:43 Evlilik nasıl gidiyor? 48:21 Ticari girişimlerindeki başarısı? 1:00:11 Şu anda olan oyunları neler? 1:01:09 Ortam sanatçı açısından zorlayıcı mı? 1:04:03 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Mayıs 17, 2026
Hantavirüs, Covid-19’dan daha büyük tehlike mi? görseli
5 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Prof. Dr. Önder Ergönül & Fatih AltaylıHantavirüs, Covid-19’dan daha büyük tehlike mi?Espresso, cold brew, filtre kahve; tek cihazda. Ninja Luxe Café Premier'ı keşfedin: https://www.sharkninja.com.tr/collections/ozel-fiyatlar?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_April26 https://www.sharkninja.com.tr/products/ninja-luxe-cafe-premier-espresso-makinesi-es601eu?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_kahve_makinesi_April26 Shark PowerDetect Clean&Empty ile güçlü algılama ve Auto-Empty sistemiyle toza temas etmeden hijyenik temizliği keşfedin: https://www.sharkninja.com.tr/products/shark-powerdetect-clean-empty-sarjli-dikey-supurge-gold-ip3251eut?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_supurge_April26 #işbirliği 00:00 Giriş 04:08 Hantavirüs nedir? 08:22 Hantavirüs türleri 10:29 Hantavirüs yayılan gemideki ilk vakalar ve dünyadaki geçmişi 24:01 Türkiye'deki hantavirüs vakaları 27:22 Hantavirüsün belirtileri 31:49 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi 37:58 Hantavirüs yayılan gemideki insanların karantinaya alınması gerekiyor mu? 39:26 Bu gemideki hantavirüs solunum yolu ile mi yayılıyor? 40:26 Dünya Sağlık Örgütü gemideki insanların durumlarını tek tek takip ediyor mu? 41:38 Koç Üniversitesi'ndeki çalışmaları nasıl gidiyor? 44:38 Hantavirüs ismi nereden geliyor? 45:33 Önümüzdeki dönemlerde korkmamız gereken yeni virüsler olacak mı? 46:27 Grip ve zatürre aşıları 47:46 Aşıların kalp krizi yapma riskleri var mı? 51:03 Kapanış
Mayıs 17, 2026