İstanbul 9°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazılarıFatihAltaylı

Yazı İçeriği

  • Kaliteli Türk çayı henüz emekleme aşamasında

detail banner reklam

Kaliteli Türk çayı henüz emekleme aşamasında

FatihAltaylı
Köşe Yazısı

Fatih Altaylı

Haziran 11, 2016

Yazı İçeriği

  • Kaliteli Türk çayı henüz emekleme aşamasında

Kaliteli Türk çayı henüz emekleme aşamasında

Okuyanlar hatırlayacaktır mutlaka, birkaç ay önce bu köşede “çayları” yazdım. Çin’in, Hindistan’ın, Sri Lanka yani Seylan’ın ve hatta Japonya’nın, Kore’nin yüksek kaliteli çaylarını anlattım. O yazıda Türkiye’de iyi çay olmadığını, Türk çaylarının çok sıradan, çok baştan savma ürünler olduğunu söyledim. Haliyle kızanlar çok oldu. Özellikle de Rizeliler. Gerçi Rizelilerden bana hak veren çay uzmanları da çıktı, hatta yerel basında “Kızmayın, adam doğru söylüyor. Biz çayı iyi yetiştirmiyoruz. Doğru düzgün toplamıyoruz. İşi sınıflandırmıyoruz “ diye işin özüne inenler de oldu. Ben çay bitkisi uzmanı değilim, ama çayı bilirim, severim. Rize’deki bitkilerle ilgili bir fikrim yok. Gitmedim, incelemedim. Yüksek yargı mensubu olmadığım için davet edip çay tarlasına sokan da olmadı. Ama bakkalda, markette satılan yerli çayların içilecek gibi olmadığını biliyorum. Çok darda kalsam Çaykur’un Tomurcuk’unu alırım belki ama o da eskisi gibi değil. Neyse daha fazla insanı kızdırmadan gelelim mevzuya. Benim çay yazısından sonra pek çok “çaycı” aradı. “Fransızların, İngilizlerin çaycılarını yazmışsınız ama bizde de iyi çaylar var” diye. Önce bir meraklandım. “Acaba” dedim, “Bazı çay meraklısı girişimciler Rize civarında özel tarlalar kurup çay bitkisi ektirip, özenli bir toplama ve bilinçli bir kurutma sürecinden sonra kaliteli Türk çayı mı üretiyorlar” diye. Sonra anladım ki, işin aslı böyle değil. Türkiye’de de bazı firmalar aynen Mariage Freres ya da Hamman gibi Asya’nın ve hatta Afrika’nın iyi çaylarını alıp Türkiye’de satışa sunmuşlar. Bu firmaları şöyle bir inceleyince, iki girişimin gerçekten kayda değer olduğunu gördüm. Bunlardan biri MELEZ... Yok yok çay melez değil, firmanın adı Melez. Türkiye’de başlangıç ölçülerinde genişçe sayılabilecek bir çay seçkisi (ne demekse) hazırlamışlar. Siyah çaylar, beyaz çaylar ve yeşil çayların birkaç değişik türünü ve birkaç farklı aromasını son derece şık, Avrupa’daki rakiplerini aratmayacak bir ambalaj içinde meraklılara sunuyorlar. Bunun yanı sıra demlenmiş soğuk çaylar ve bitki çayları da hazır şişeler halinde ve oldukça albenili bir şekilde raflarında yer alıyor. Elbette henüz emekleme aşamasındalar, elbette bir Mariage Freres gibi 500 farklı çeşit çayları yok ama çaya yabancı bir ülke için çok iyi ürünler yapmışlar. Bazı çaylarını denedim. Hiç de fena değil. Benim favori çaylarım ellerinde yoktu, ama farklı tatlar oluşturmayı becermişler ve alkışı hak ediyorlar. En beğendiğim ürünleri ise Indulge adını verdikleri vanilya aromalı Rooibos’ları oldu. Bir diğer kayda değer girişim ise KEİFİ markasını taşıyor. Keifi’de seçenekler Melez’e oranla biraz daha fazla. Ancak biraz daha hazıra kaçmışlar. Bir yandan çok evrensel bir lezzeti Türkiye’ye getirdikleri için iyi. Ancak kendilerinden fazla bir şey katmamışlar. Fakat sundukları seçenekler hiç fena değil. Hindistan’ın Assam ve Darjeeling bölgelerinden, Çin’in Yunnan’ından ve Oolong’undan, Kenya’dan, Güney Afrika’dan ve Sri Lanka’dan getirdikleri çaylar bu tatları arayanların imdadına yetişecek türden. Keifi bir de sürpriz yapmış ve tam da benim istediğim gibi Rize’de özel olarak toplattığı ilk hasat yapraklardan oldukça güzel bir yeşil çay ürettirmiş. Elbette henüz emekleme aşamasında bir girişim ama Türkiye üretimi en iyi yeşil çayı bana denetmiş oldular ki, alkışı hak ediyorlar. Keifi’de favorim ise çok tarzım olmamasına rağmen “Güneşli Valencia” adını verdikleri Oolong (Çin) çayı oldu. Her iki girişimciyi de özellikle gösterdikleri özenden dolayı kutluyorum. Ancak asıl beklentim, öncelikle Çaykur’un ve tabii bu gibi özel girişimcilerin de Türkiye’de çay üretim, toplama ve işleme koşullarını rehabilite ederek Türk çayını içilebilir hale getirmeleri ve ardından da yüksek katma değerli tarımsal ürünler olarak dünya pazarına sunmaları. Tabii çayımız gerçekten iddia edildiği gibi aslında kaliteliyse...

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

FatihAltaylı
  • Geçmiş yazılar

TümüFatihAltaylı
Adalet
Köşe Yazıları
Adalet

Fatih Altaylı

Aralık 1, 2025

Bize Biraz Müsaade
Köşe Yazıları
Bize Biraz Müsaade

Fatih Altaylı

Ekim 6, 2025

Silivri Günlüğü - 73
Köşe Yazıları
Silivri Günlüğü - 73

Fatih Altaylı

Ekim 2, 2025

  • Videolar

TümüFatihAltaylı
"Şarkı yapmak mutlu adam işi değil" görseli
FatihAltaylı
YouTube
Bedia Ceylan Güzelce & Özer Atik"Şarkı yapmak mutlu adam işi değil"Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 00:22 Bir günü nasıl geçiyor? 05:04 Müzik ile arası nasıl? 15:23 Şarkılarını nasıl yapıyor? 18:24 Yalçın Turan hayatına ne kattı? 20:08 Yaptığı programlarda etkilendikleri neydi? 23:37 Seyircide eskiden yeniye ruh hali değişiyor mu? 24:54 Yapay zekaya bakış açısı nedir? 30:36 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Aralık 14, 2025
"Yemek konusunda gerçekten pahalıyız" görseli
FatihAltaylı
YouTube
Bedia Ceylan Güzelce & Oğuz Yenihayat"Yemek konusunda gerçekten pahalıyız"Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 00:20 Bir günü nasıl geçiyor? 01:00 Kendi işini nasıl tanımlıyor? 06:43 Başına tuhaf şeyler geliyor mu? 08:50 Bir yeri beğenme kriterleri nelerdir? 13:27 Türkiye'ye ait olan ve tüm dünyanın bilmesini istediği neler var? 16:50 Türkiye'yi gezerken onu en çok şaşırtan ne oldu? 19:30 Türk ve Yunan mutfakları arasındaki rekabet hakkında ne düşünüyor? 21:06 Yurt dışına giderken yanında Türkiye'den ne götürüyor? 23:06 Yılbaşında yiyebileceğimiz öneriler listesi 27:28 Yemek konusunda bir yerin iyi olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? 31:16 Gıdaların pahalılığı hakkında ne düşünüyor? 35:15 Türkiye'deki ve yurtdışındaki sokak lezzetleri arasında nasıl farklar var? 36:11 Sokak lezzetlerinde Türkiye'yi nasıl buluyor? 39:00 Türk mutfağı ve kültürünün sosyal medya üzerinden tanıtımları 42:00 Yemek sektöründeki güvensizlik ve denetimsizlik 42:36 İçerikleri hangi kanallardan takip edilebilir? 43:45 Türkiye'de asla unutamadığı lezzetler 46:00 Yurtdışından misafirleri gelse yemek için nerelere götürür? 50:20 Yapmayı düşündüğü başka ne tür projeler var? 52:03 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Aralık 7, 2025
Fatih Altaylı'nın savunması - Barolar Birliği Başkanı Avukat Erinç Sağkan görseli
FatihAltaylı
YouTube
Videolar yorumluyorFatih Altaylı'nın savunması - Barolar Birliği Başkanı Avukat Erinç SağkanTeke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Aralık 5, 2025