İstanbul 24°
FatihAltayli

Fatih Altaylı

Diğer yazıları

Yazı İçeriği

  • “Salı günü Beyefendi rozetini takacak”

  • Yavaş’a saygı

  • Para cezası ile kurtulur mu?

detail banner reklam

“Salı günü Beyefendi rozetini takacak”

Köşe Yazıları

Fatih Altaylı

Mayıs 9, 2026

Yazı İçeriği

  • “Salı günü Beyefendi rozetini takacak”

  • Yavaş’a saygı

  • Para cezası ile kurtulur mu?

Akşam Sözcü TV’de Özgür Özel’in açıklamalarını izlediniz mi bilmiyorum.

Oldukça uzun bir programdı ve sonunda ekran karşısında uyuyakalmışım. Bence siyasetçiler bu kadar uzun söyleşiler yapmamalı.

Maksimum 2 saat iyidir. Bu kadar uzun bir röportajda benim gibi meraklısı bile sıkılıp, uyuyakalıyorsa bu konulara çok da meraklı olmayanını siz düşünün.

Sohbetin izleyebildiğim bölümünün önemli konularından biri Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın AK Parti’ye geçip geçmeyeceği idi.

Anlaşıldığı kadarıyla bu konuda CHP’de bile net bir bilgi yok, Köksal’a ulaşamıyorlar ve “Geçiyorum” ya da “Geçmiyorum” şeklinde net bir yanıt alamıyorlar. Ama “Ulaşamıyorsak, telefonlarımıza dönmüyor ya da açmıyorsa demek ki geçiyor” diyerek geçeceğini düşünüyorlar.

Haklılar.

Dün Faruk Süren’le mutat öğle yemeğimizi yedikten sonra, ceketinin dikişinde yapılan bir küçük hatayı göstermek üzere elbiselerini diktirdiği terziye uğradık. Bizim eski ve efsane Başkan elbiselerinin dikişi konusunda çok hassastır. Terziye milim milim anlatır neyi nasıl istediğini. Buna rağmen arzu ettiği gibi açılmamış bir ilik bile Faruk Bey için hemen düzeltilmesi gereken büyük bir hatadır.

Neyse, terziye girdik ve içerde AK Parti’nin önemli isimlerinden biri ile karşılaştık. Yıllardır tanıdığım, şimdilerde de partinin önemli görevlerinden birini üstlenmiş biri.

Selam sabahtan sonra aklımdaki ilk soruyu sordum.

“Afyon Belediye Başkanı sizin partiye geçiyor mu!”

Aldığım yanıt kısa ve netti.

“Evet”

Sonra ekledi, “Salı günü grup toplantısında Beyefendi rozetini takacak ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Hanım AK Partili olacak.”

“Peki, bu geçişlerin partiye bir faydası oluyor mu?”

“Gelmek isteyene kapıyı kapatacak halimiz yok. Mutlaka faydası da oluyor. AK Parti’nin hâlâ güçlü ve cazibe merkezi olduğunu gösteriyor. İktidarı kaybedeceği söylenen bir partiye insanlar niye gelsin. Demek ki, güçlüyüz. Bu onu gösteriyor.”

“Partinin eski MKYK (Merkez Karar Yönetim Kurulu) üyesi avukat Mücahit Birinci bunların partiye fayda değil zarar verdiğini söylüyor. Katılmıyor musunuz?”

“Andığınız isim eski MKYK üyesi. Üyesiymiş. Burada 110 kişi var. Bunların bazılarını Beyefendi tanımaz bile. Bunu şu manada söylüyorum, bazılarının partide bir ağırlıkları yoktur. O kişinin de öyle. Asıl olan Merkez Yönetim Kurulu’dur. Yani eskiden de partide bir ağırlığı bir önemi yoktu. Zaten artık AK Parti’de de değil. İstediğini düşünebilir.”

Faruk Bey terziyi beklerken, sohbet de ister istemez derinleşti.

Konu ekonomiye geldi. Mehmet Şimşek’e yönelik eleştirileri sordum.

“Yanı başımızda bir savaş sürerken ekonomideki sorunları tartışmak için uygun bir zaman değil. Savaş bugün sona erip, ateşkes ya da barış ilan edilse bile büyük zarar verdi. Orta Vadeli Program’ın hedeflerinin şaşması kaçınılmaz. Sadece bizde değil, her yerde ekonomiler ciddi sorunlar yaşadı savaş yüzünden. Mutlaka yeni hedefler açıklanacaktır. Çünkü eski program artık ulaşılabilir bir hedef olmaktan çıktı. Her şey programa uygun giderken birdenbire altüst oldu tüm hesaplar.”

Bu sözlerden ekonomide beklentilerin değiştiğini anlıyorum.

“Seçim yılına giderken sizin için kötü olmuştur.”

“Ekonomi açısından evet ama bir yandan da Türkiye’de güçlü bir liderin olmasının önemini ortaya koydu. Sayın Cumhurbaşkanı bu badirenin ortasında Türkiye’yi güvende tutan adam olarak öne çıktı. Evet, savaşın götürüsü oldu ama getirisi de oldu. CHP’nin de dağınık görüntüsü bize yarıyor.”

“O halde bir baskın seçim olabilir.”

“Hiç zannetmiyorum. 2026 yılında bir seçim olmaz.”

Biraz daha sohbet ettikten sonra Faruk Bey’in terziyle işi bitiyor ve terzi de bir şeyler öğrendi, biz de çok öğrenmiş olarak ayrılıyoruz.

Yavaş’a saygı

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Beykoz Belediyesi’nin vekil başkanı Özlem Vural Gürsel ve şimdi de Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın seçildikleri partiyi bırakıp siyaseten tam zıt rakip partiye geçmeleri ülkedeki kadın siyasetçiler açısından hiç de iyi bir intiba bırakmıyor.

Siyasette kadınların daha etkin olmasını savunan ve kadınların erkeklerden daha sağlam durduğunu düşünen biri olarak bende bile hayal kırıklığı yaratıyor bu durum. Tansu Çiller’in Türk kadın siyasetçilere vurduğu darbeden sonra ikinci darbe de bu dönemde geldi.

Ancak bu belediye başkanı transferleri bir şeyi daha ortaya koydu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın “duruşu”…

İster CHP’li olun, ister AK Partili, ya da bir başka partinin mensubu veya seçmeni, Mansur Yavaş’a saygı duyarsınız.

Her gün hakkında soruşturmalar açılıyor. Her gün dava tehditleri, çevresindeki pek çok kişiye uzatılan yargılamalar. Türkiye’nin hukuk ortamında büyük ihtimalle uykuları kaçıyor, her sabah kapısının çalınabileceği tedirginliği içinde.

Ve biliyor ki, Çerçioğlu’nun, Köksal’ın, Gürzel’in, bırakın onları; Keçiören’e belediye başkanı yaptığı yakın arkadaşı Mustafa Özarslan’ın yolunu izlese, bunların hepsi bir anda kesilecek. Ne soruşturma kalacak, ne dava tehdidi, ne görevden alınma tedirginliği, ne de Silivri’deki CHP’lilere katılma korkusu.

Ama yapmıyor.

Gitmiyor, kökten CHP’li olmadığı halde partisinden istifa etmiyor, AK Parti’ye geçmiyor.

Bilmiyor mu bir telefon kadar yakın olduğunu, kendisine verilen huzursuzluğu sona erdirmenin ne kadar kolay olduğunu.

Ama onurlu bir duruşu, onursuz bir huzura tercih ediyor.

Ne diyelim.

Helal olsun!

Para cezası ile kurtulur mu?

Fenerbahçe başkan adayları getirecekleri futbolcular ve teknik direktörler üzerinden propaganda yaparken, Fenerbahçeli medya, kulübün UEFA incelemesinde olduğunu ve transferlerdeki usulsüzlükler ve limit aşımları nedeniyle kulübe bir ceza verilmek üzere olduğunu yazıp anlatıyorlar.

İddia şu: Fenerbahçe, Finansal Fair Play kuralları gereği kendisine tanınan harcama limitlerinin çok üzerine çıkmış ve bu nedenle UEFA incelemesine alınmış. Ayrıca Kerem Aktürkoğlu transferindeki “hülle” veya usulsüzlük nedeniyle de ayrı bir soruşturma yürüyormuş. Çünkü Aktürkoğlu’na verilen para kulüp hesaplarında yokmuş, Aktürkoğlu’nun ücreti açıktan Hakan Safi tarafından ödeniyormuş.

Bu iddialar doğru ise, ki limit aşımı zaten saklanabilecek bir şey değil, soruşturma da beklenmedik bir şey olmaz.

Bununla ilgili bilgi alabilmek umuduyla, böyle bir soruşturma ve iddia edildiği gibi 12 ila 15 milyon euroluk bir ceza olup olmadığını öğrenebilmek umuduyla UEFA’da görevli tanıdığım bir spor hukukçusunu aradım.

“Böyle bir soruşturma olup olmadığını bilmiyorum ki bilsem bile zaten söyleyemem. Ancak Türkiye’de konuşulan iddialar gerçek ise ve bu UEFA’ya bildirilmişse, UEFA bunu önce ülke federasyonuna sorar, aldığı yanıta göre kendisi de bir inceleme yapabilir ya da federasyonun yanıtına dayanarak bir ceza verebilir. Bunlarla ilgili hiçbir fikrim yok. Sadece Türkiye’de konuşulanlara dayanarak bunu söylüyorum. 15 milyon euro para cezası meselesine gelince. Yine Fenerbahçe’nin durumunu bilmediğim için prensip olarak şunu söyleyeceğim. Böyle bir durumda sadece para cezası gelmez, transfer yasağı da gelebilir. UEFA özellikle Avrupa’nın 5 büyük liginde bu konularda çok hassas. Türkiye’de aynı hassasiyeti gösterirler mi bilmem. Aslında biz buna Finansal Fair Play değil, Finansal Sürdürülebilirlik Kuralları diyoruz. Ülkenin ekonomik koşulları, piyasalardaki durum nedeniyle bazen esneklik de olabiliyor bu kuralların uygulanmasında ama hileye göz yumulmuyor, o kesin. Eğer Fenerbahçe’ye bir ceza verilirse, bu para cezasıyla sınırlı olmaz. Transfer yasağı da gelir. Bu daha önce Chelsea’nin başına geldi mesela. Hem para cezası ödediler hem de hatırladığım kadarıyla iki yıl transfer yapamadılar. Çünkü Abromoviç açıktan ödemeler yapmıştı futbolculara. Dahası, Avrupa Kupalarına katılım yasağı ve UEFA’dan gelecek ödül paralarının ödenmemesi gibi cezalar da var. Eğer bir futbolcuya gizli ödeme yapıldıysa, bu açıktan veya menajerler üzerinden olabilir, UEFA’nın en hassas olduğu konu budur. Eğer bu kanıtlanırsa para cezası çok basit kalır. Avrupa Kupalarına katılmama, transfer yasağı eklenir cezaya.”

Buradan anladığım şu.

UEFA incelemesi netleşmeden, başkan adaylarının “transfer vaatleri” hiçbir anlam ifade etmiyor.

Turbun büyüğü UEFA’nın heybesinde olabilir.

Başkan adayı Safi kaş yapayım derken göz çıkarmamıştır inşallah.

Ne zaman insan oluruz?

Başkasının başarısızlığı ile değil, kendi başarımızla yükseldiğimiz zaman.

FatihAltaylı
X’te yanıtla

X’te yazı hakkında yorumlarınızı paylaşın.

  • Geçmiş yazılar

Tümü
Sokak çetelerine karşı MİT’ten özel birim
Köşe Yazıları
Sokak çetelerine karşı MİT’ten özel birim

Fatih Altaylı

Mayıs 8, 2026

Rapor mu istesek!
Köşe Yazıları
Rapor mu istesek!

Fatih Altaylı

Mayıs 7, 2026

Futbolda operasyonlara milli ara
Köşe Yazıları
Futbolda operasyonlara milli ara

Fatih Altaylı

Mayıs 5, 2026

  • Videolar

Tümü
Tatlı su kamyoneti değil! Toyota Hilux GR Sport incelemesi görseli
5 Gün Önce
FatihAltaylı
YouTube
Fatih Altaylı ile Direksiyonda Teke TekTatlı su kamyoneti değil! Toyota Hilux GR Sport incelemesiTeke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 01:06 Hilux’ın tarihi 05:01 Hilux’ın en dolu modeli: Hilux GR Sport 07:45 Hilux’ın donanımları 13:35 Tasarım özellikleri 19:00 Kapanış YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor.
Mayıs 4, 2026
Geçmişten günümüze Troya Antik Kenti görseli
FatihAltaylı
YouTube
Prof. Dr. Rüstem Aslan & Fatih Altaylı - Teke Tek BilimGeçmişten günümüze Troya Antik KentiEspresso, cold brew, filtre kahve; tek cihazda. Ninja Luxe Café Premier'ı keşfedin: https://www.sharkninja.com.tr/collections/ozel-fiyatlar?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_April26 https://www.sharkninja.com.tr/products/ninja-luxe-cafe-premier-espresso-makinesi-es601eu?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_kahve_makinesi_April26 Shark PowerDetect Clean&Empty ile güçlü algılama ve Auto-Empty sistemiyle toza temas etmeden hijyenik temizliği keşfedin: https://www.sharkninja.com.tr/products/shark-powerdetect-clean-empty-sarjli-dikey-supurge-gold-ip3251eut?utm_source=Fatih_altayli&utm_medium=youtube&utm_campaign=shark_ninja_supurge_April26 #işbirliği 00:00 Giriş 02:37 Kaç yıldır Truva’da? 04:54 Truva kazısını Türkiye’de kaçıncı sıraya koyar? 06:08 Truva’yı ilk kazan kim? 16:31 Truva’da kaç katman var? 18:39 Truva neden Yunan değil? 20:26 Truva’nın Türklerle ilişkisi var mı? 25:10 Truvalılar kendilerini nasıl isimlendiriyordu? 31:58 10 katmandan hangisi Homeros’un Troya’sına denk geliyor? 34:31 Troya’da kaç kişi yaşıyordu? 38:00 Homeros, ne kadar süre sonra Truva’ya gelmiş? 45:41 Helenistik dönemde ve Roma döneminde Troya toprağa gömülmemiş miydi? 48:58 Truva’da Hadrian Kapısı neden yok? 50:17 Karanlık Çağların başlamasının sebebi ne? 52:18 Aşil diye biri yok mu? 54:19 Truvalılar hangi dili konuşuyordu? 57:20 Truvalılar nereye gidiyor, göç ediyor? 1:00:32 Truva’nın dini inancı nedir? 1:02:45 Fotoğraflarla Truva 1:13:37 Polyksena hikayesi 1:24:52 Kazıların sponsoru var mı? 1:30:38 Kapanış
Mayıs 3, 2026
Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "İkinci pilot olarak geldim, şampiyon ayrıldım!" görseli
FatihAltaylı
YouTube
Ayhancan GüvenFatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: "İkinci pilot olarak geldim, şampiyon ayrıldım!"Teke Tek Bilim ▷ https://www.youtube.com/@TekeTekBilim 00:00 Giriş 01:20 DTM Şampiyonluğu 03:55 Motorsporlarına ilgisi nasıl başladı? 06:41 Yarış simülasyonları 09:50 Supercup ve DTM arasındaki farklar neler? 11:45 DTM'de yarışmaya başlamadan önce oradaki araçları kullanma fırsatı oldu mu? 12:00 DTM'deki araçlar nasıl üretiliyor, normal araçlardan farkları neler? 14:25 DTM'de böyle bir başarı bekliyor muydu? 16:04 Takıma geldiğinde birinci pilot mu oldu? 17:46 Redbull sponsorluğu 19:18 DTM yolculuğu sona mı eriyor? 23:08 Bugüne kadar neden Formula'da yarışmayı denemedi? 25:46 Simülasyonlar aynı yarış hissiayatını veriyor mu? 26:09 Yeni jenerasyonda dikkatini çeken sürücüler var mı? 27:29 Toprak Razgatlıoğlu'nun performansı 29:44 Kimi Antonelli'nin performansı 30:42 Başarı için kötü bir insan olmak mı gerekiyor? 31:45 Sürücülerin takımlarında aynı zamanda mühendislik yapmaları 33:06 Bundan sonraki kariyer hedefleri neler? 36:48 Gençlere tavsiyeleri 41:07 Kapanış Ayhancan Güven'in videosunun tam hali: https://www.youtube.com/watch?v=ss8BoDLdxpQ @DTM Youtube kanalına teşekkürler. YouTube kanalına abone olmak için ▷ http://bit.ly/FatihAltayli Gazeteci - Yazar Fatih Altaylı, Youtube kanalına özel gündemi yorumluyor. #işbirliği
Mayıs 3, 2026